­ ZEHR-İ MAR CAMİİ | Kültür Portalı

ZEHR-İ MAR CAMİİ - Edirne

Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahmet oğlu Zehr-i Mar Mehmet Bey tarafından H. 9501 M. 1548 de yaptırılmış olan mescidin çatısının ahşap olduğu yazılı kaynaklarda geçmektedir. Günümüze, bir metre yüksekliğe ulaşan beden duvarları kalmıştır. Duvarları, kaba yontu moloz taş ve tuğlayla kasetli almaşık düz örülmüştür. Kare planlı yapı bir de son cemaat yerine sahiptir. Yan cephelerde ve mihrap yönünde ikişer adet alt pencerenin varlığı görülmektedir. Çatıyla örtülü olan mescidin son cemaat yeri de muhtemelen çatıyla örtülüydü. Harimin kapısı kuzeybatı cephesinin sol köşesine alınmıştır. Girişin sağı seki şeklinde son cemaat için düzenlenmiştir. Cephe ortasında mihrap kalıntısı görülmektedir. Kapı ve mihrap düzgün kesme taşla yapılmıştır. Harimdeki asıl mihrabın kalıntılarından da düzgün kesme taşla yapıldığı görülür.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 386    Eklenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma