­ KASIM PAŞA CAMİİ VE KADI MEZARLIĞI | Kültür Portalı

KASIM PAŞA CAMİİ VE KADI MEZARLIĞI - Edirne

Pafta 50L-3d
Yaptıran Kasım Paşa
Genel Tanım Kâgir olarak inşa edilen cami tek kubbelidir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tunca Nehri kenarında yeşillik bir alan ortasına kurulmuş olan cami Il. Murat ve Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden biri olan Kasım Paşa tarafından H. 883/ M. 1479 tarihinde yaptırılmıştır. Düzgün kesme taşla inşa edilen caminin harap kısımlarından ahşap hatılları görülmektedir. Yan ve kıble cephelerinin alt ve üst sıralarında ikişer pencere açılmıştır. Ayrıca tromp katında, cephe ortasına birer pencere açılmıştır. Tromp köşeleri meyilli üçgen yüzeyler şeklindedir. Alt sıra pencerelerin, silmelerle çerçevelenmiş, mermer söveli ve sivri kemer alınlıklıdır. Üst sıra pencereleri sivri kemerli ve revzenlidir. Caminin güneybatı duvarında bir güneş saati bulunmaktadır. Caminin kuzey köşesinde minare yer almaktadır. Kare kesitli kürsü üzerindeki prizmatik üçgenlerle daralan pabuç ve üzerindeki kalın bilezikle çokgen gövdeye geçilmektedir. Şerefe, petek ve külah kısmı harap durumdadır. Son cemaat yeri günümüze ulaşmamıştır. Kalan izlerden iki gözlü olduğu düşünülmektedir. Cephe ortasında silmelerle çerçevelenmiş mukarnas yaşmaklı bir mihrap yer almaktadır. Mihrabın iki yanında birer pencere açılmıştır. Pencere alınlarındaki yıldız kakmalar dikkat çekmektedir. Cephenin sol kenarında harim kapısı görülmektedir. Cepheden dışa taşkın kapı silmelerle kuşatılmıştır. Mermer söveli ve renkli taş örgülü basık kemerli geçit, köşeleri sütunçelerle pahlı ve sivri kemerli niş içine alınmıştır. Kare planlı harimden kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Trompların alt hizasında bir mukarnas dizisi görülmektedir. Yan duvarların ortasında dolap nişleri açılmıştır. Mihrap harap durumdadır. Caminin doğusunda bir de hazire yer almaktadır. Ayrıca nehir tarafından gelecek cemaat için basamaklı bir iskele düzeni yapılmıştır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2489    Eklenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba