­ BEZ BEBEK | Kültür Portalı

Bez Bebek - Edirne

El Sanatları

İnsanlık tarihi ile birlikte var olduğu düşünülen oyuncakların çocukları eğlendirme, eğitme, yaratıcılığını geliştirme, oyalama, düşünmeye yöneltme, sosyalleştirme ve gelecekte üsteleneceği rollere hazırlama gibi birçok işlevi vardır. Günümüzde hızla gelişen sanayi ve teknolojinin sonucu olarak ortaya çıkmış oyuncak bebeklerin yanında Anadolu’nun birçok yerinde el yapımı bez bebekler de sahip olduğu kültürel dokuya uygun olarak yapılmaya devam etmektedir. Önceleri çocuklar için elde edilen materyal ve kumaşlarla yapılan bez bebekler, turizmin gelişmesi ve çeşitlenmesi ile birlikte farklı kültürlere olan ilgi yöresel bez bebeklerin üretilmesi ve tanıtılmasını sağlamıştır.

Edirne’de el yapımı bebekler yöresel giysiler ve materyallerle süslenerek hediyelik eşya olarak pazarlanmaktadır. Son yıllarda daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kız modelleriyle üretilen Edirne bebekleri, Edirne’ye özgü folklorik giysileriyle güler yüzlü, yeşil gözlü Trakya insanını simgelemektedir. Rengârenk kumaşlarla dikilen Edirne bebekleri, dal motifli, sırma işlemeli, köy kıyafetleri ile yerel modayı da günümüze taşımaktadır.

Kaynak: HACER NURGÜL BEGİÇ, “Türk Kültüründe Geleneksel Bez Bebekler” Motif Akademi Halkbilimi Dergisi / Cilt:9, Sayı:18 / 2016 (Temmuz - Aralık), s. 217-228

Görüntülenme Sayısı : 6891    Eklenme Tarihi : 23 Ağustos 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Kasım 2020 Pazartesi