­ MÜZE İDARİ BİNASI (ESKİ TAPULAMA MAHKEMESİ BİNASI) | Kültür Portalı

Müze İdari Binası (Eski Tapulama Mahkemesi Binası) - Diyarbakır

Adres Cevatpaşa Mah. İçkale Mevkii Sur/DİYARBAKIR
Parsel 2,3
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 19 Y.Y
Vakfiye
Genel Tanım İçkale kemerli girişinin doğu bitişiğinde yer almaktadır. Yapı bazalt taştan inşa edilmiş, zemin+ 1 kattan oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının iç kısmında betonarme eklentiler yer almaktadır. Zemini fayans döşenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Zemin katta, iki sütun arasına alınmış yuvarlak kemerli iki kapı ile yapıya giriş sağlanmaktadır, zemin katın doğu kısmında yuvarlak planlı bir mekan bulunmaktadır. Mekanın güney duvarında bir mazgal pencere açıklığı mevcuttur. Mekanın batısında yan mekana geçiş veren bir kapı yer almaktadır. Zemin katın batı giriş kapısında küçük kare planlı bir mekan, mekanın batısında yan mekana geçiş veren bir kapı açıklığı bulunmaktadır. Yapının birinci katı, geniş bir koridor ve koridorun iki yanında karşılıklı konumlanmış mekanlardan oluşmaktadır. Bu katta, kuzeye bakan yuvarlak kemerli altı pencere açıklığı mevcuttur. Kuzey cephede, dilimli kemerli bir girişe sahip küçük bir balkon bulunmaktadır. Yapının doğu cephesine bitişik olarak yapılmış bir başka bina mevcut olup, bu kısım zemin + 1 katlıdır. Bu binanın girişi, siyah ve beyaz renkli taştan, dilimli kemerli üç kapıdan sağlanmaktadır. Zemin katta, kuzeye bakan cephede yuvarlak kemerli dört pencere, doğuya bakan cephede ise lentolu iki pencere yapılmıştır. Ortadaki giriş kapısının üzerinde harfleri aşınmış bir kitabe bulunmaktadır. Zemin kattaki holün etrafında beş mekan mevcuttur. Holün içinden birinci kata geçiş veren bir merdiven yer almaktadır. Birinci katın kuzeyinde üç mekan konumlanmıştır. Bu katta, kuzeye bakan altı tane yuvarlak kemerli pencere açıklığı ile ortada dilimli kemerli kapısı olan bir balkon mevcuttur. Güney cephede dört adet yuvarlak kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Yapının üst örtüsü, içten beton dışta ise çatı ile kaplıdır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1774    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Mayıs 2016 Pazartesi