­ HONAZ KALESİ SU SARNICI | Kültür Portalı

Honaz Kalesi Su Sarnıcı - Denizli

Harita No M22d2
Mah. Köy - Mevkii Kaletepe Mevkii
Adres Kaletepe Mevkii Honazİlçesi DENİZLİ
Pafta M22d2
Vakfiye
Genel Tanım Honaz ilçe merkezinin güney bitişiğinde, Honaz Dağı’nın uzantısı olan Kale Tepe üzerinde bulunan sarnıç, Kale Tepe’nin kuzeybatı ucunda inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan sarnıç kuzey-güney doğrultudadır. Yapının girişi kuzey tarafındaki kısa kenarındadır. Taş örgülü sarnıç tonozla örtülü olup, ortada kesme taş ile inşa edilen yuvarlak kemerle desteklenmiştir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Honaz ilçe merkezinin güney bitişiğinde, Honaz Dağı’nın uzantısı olan Kale Tepe üzerinde bulunan sarnıç, Kale Tepe’nin kuzeybatı ucunda inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan sarnıç kuzey-güney doğrultudadır. Yapının girişi kuzey tarafındaki kısa kenarındadır. Taş örgülü sarnıç tonozla örtülü olup, ortada kesme taş ile inşa edilen yuvarlak kemerle desteklenmiştir. Yapı, 10 m. uzunluğunda, 4 m. genişliğindedir. Tonoz örtüsünün doğu tarafı yıkılmıştır. Bu yıkıntı parçasının bir kısmı harçlı blok halinde sarnıcın zemininde bulunmaktadır. Yuvarlak kemerli sarnıcın iç yüzeyi kireç harcı sıva ile sıvanmış durumdadır. Honaz Kalesi sınırları içinde inşa edilen sarnıç, askerlerin su ihtiyacını karşılamak için yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Sarnıç
Önerilen Kullanım Sarnıç
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 21.03.2008 gün ve 1437 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2146    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba