­ KALEHİSAR (BEHRAMŞAH) KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Kalehisar (Behramşah) Külliyesi - Çorum

Adı Kalehisar (Behramşah) Külliyesi
Mah. Köy - Mevkii Kalehisar (Mahmudiye) Köyü
Adres Çorum , Merkez ,
Vakfiye
Genel Tanım Selçuklu Dönemine tarihlenen külliye, Kalehisar (Mahmudiye) Köyünün 2-3 km. güneyinde Kaletepe Mevkii denilen alanda yer almakta olup, medrese, hamam, türbe ve handan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı MEDRESE: Hüsamiye Medresesi olarak bilinen ve yapım tarihi belli olmayan yapı, mimari özellikleri bakımından bir Selçuklu yapısı olduğunu göstermektedir. İki eyvanlı tipte, moloz taşla inşa edilen medrese, kuzey-güney doğrultusunda kareye yakın bir planda inşa edilmiştir. Açık avlulu iki eyvanlı tipte olan medresede giriş eyvanından sonra avluya geçilmektedir. Giriş eyvanının her iki yanında birer dershane odası, giriş ekseninde mihrap nişli ana eyvan ve her iki yanında birer oda yer almaktadır. Avlunun her iki tarafında avluya açılan üçer oda bulunmaktadır. Avluda üzeri tonozlu revak kalıntıları görülmektedir. HAMAM: Medresenin güneydoğusunda yer almaktadır. Kareye yakın planlı, beşik tonozludur. Yapıda bazı duvarlar temele kadar yıkılmıştır. HAN: Külliyenin batısında yalnızca temelleri kalmıştır. TÜRBE: Kuzeyde yer almakta olup, kare planlıdır. Türbenin bugün yalnızca bir kemer parçası kalmıştır.