­ HASAN PAŞA YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ (ESKİ İSTİKLAL İLKOKULU) | Kültür Portalı

Hasan Paşa yazma Eserler Kütüphanesi (Eski İstiklal İlkokulu) - Çorum

Adı Hasan Paşa yazma Eserler Kütüphanesi (Eski İstiklal İlkokulu)
Mah. Köy - Mevkii Çöplü Mahallesi
Adres Çorum – Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Geç Osmanlı Dönemine tarihlenen bina, 1913-1915 yılları arasında Mutasarrıf Nurettin Bey zamanında tamamlanmıştır. O zamanki adı “Mecidi Mektebi” olan yapı, Cumhuriyetin ilanından sonra 1925 yılında İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmiştir. Yapı yaklaşık kare planlı olup, bodrum dahil üç katlıdır. Yapı malzemesi olarak dış cephe köşelerinde, kat silmelerinde ve kapı ile pencere sövelerinde sarı renkte kesme kum taşı kullanılmış olup, diğer kısımlar ise harçlı kırma taş örgülüdür. Taban ve tavanı ahşap olan yapının iki girişi bulunmaktadır. Binanın örtü sistemi kırma çatı olup, üzeri kiremit ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Geç Osmanlı Dönemine tarihlenen bina, 1913-1915 yılları arasında Mutasarrıf Nurettin Bey zamanında tamamlanmıştır. O zamanki adı “Mecidi Mektebi” olan yapı, Cumhuriyetin ilanından sonra 1925 yılında İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmiştir. Yapı yaklaşık kare planlı olup, bodrum dahil üç katlıdır. Yapı malzemesi olarak dış cephe köşelerinde, kat silmelerinde ve kapı ile pencere sövelerinde sarı renkte kesme kum taşı kullanılmış olup, diğer kısımlar ise harçlı kırma taş örgülüdür. Taban ve tavanı ahşap olan yapının iki girişi bulunmaktadır. Binanın örtü sistemi kırma çatı olup, üzeri kiremit ile örtülüdür.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum