­ BOĞAZKALE (HATTUŞA) | Kültür Portalı

Boğazkale (Hattuşa) - Çorum

Adı Boğazkale (Hattuşa)
Adres Çorum- Boğazkale
Vakfiye
Genel Tanım Ankara’nın 150 km. doğusunda, Çorum’un 82 km. güney batısında yer almakta olup, Boğazkale yerleşim alanının güneyindedir. Yerleşme Budaközü Çayı vadisinin güney ucunda ovadan 300 metre yükseklikteki sayısız kaya kütleleri ve dağ yamaçlarının bölünmesiyle çevrili olarak kuzey ve batıda derin yamaçlarla sınırlandırılmıştır. Şehir kuzeye doğru açık olup kuzey kısmı dışında surlarla çevrilidir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı 1834 yılında C.Texier tarafından dünyaya tanıtılan Boğazköy’de ilk kazılara 1893–1894 yıllarında başlanılmıştır. 1905 yılında Makridi ve H. Winckler’in çalışmalarından sonra ilk sistemli kazılara 1931 yılında Kurt Bittel tarafından başlanılmıştır. Daha sonra Peter Neve ve devamında, Jurgen Seher, günümüzde de Andreas Schachner başkanlığında kazılar devam etmektedir. Hattuşa da M.Ö 3.binden itibaren yerleşim görülmektedir. M.Ö 19 ve 18. yy.larda A.T.K.Ç yerleşimi görülür. M.Ö 1600 lerde Hitit Devletinin başkenti olan Hattuşa, 400 yıllık zaman içinde en parlak devrini yaşamıştır. Hitit İmparatorluk döneminde, yani M. Ö 14. yüzyılda, şehir yaklaşık olarak altı kilometre uzunluğunda belirli aralıklarla yüksek kulelerle desteklenen taş temelli, üst yapısı kerpiç tuğlalarla örülü bir surla çevrilidir. Şehrin farklı semtlerine giriş, sura açılmış anıtsal kapılardan sağlanıyordu. Çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş olan dış yüzünde aslan yontuları bulunan Aslanlı Kapı’yla, iç yüzünde, silahlı tanrının bulunduğu Kral Kapı, bunların en önemlileridir. Kentin güney ucundaki Yer Kapı, Hattuşa’nın en ilginç kalıntılarındandır. Sur, burada 20 metre yüksekliğinde yapay bir sırt üzerinden geçer. Yapay sırtın şehir dışına bakan eğimli yüzünün 250 metre uzunluğundaki kesimi kireçtaşı bloklarla kaplıdır. Kesik pramit biçimli bu oluşumun en üstünde ortada yer alan Sfenksli Kapı ve bunun hemen altında Hatuşa’nın bugün içinden geçilebilen tek poterni (tünel) vardır. 71 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki poternden geçilerek sur dışına çıkılmaktadır. M.Ö.1200 de yıkılır. M.Ö.8 yy. da Frig devri görülür, Helenistik ve Roma dönemlerinde küçük surla çevrili beylikten öteye gidememiştir. Bizans döneminde ise bir köy durumundadır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilen Boğazköy-Hatttuşa günümüzde Milli Park kapsamındadır.