­ ŞEYH MEHDİ BİLLUR BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

ŞEYH MEHDİ BİLLUR BABA TÜRBESİ - Çankırı

Adı ŞEYH MEHDİ BİLLUR BABA TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Karataş Mahallesi, Kayabaşı Caddesi, Merkez
Adres Karataş Mahallesi, Kayabaşı Caddesi, Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Türbe muhdes olup, herhangi bir mimari ve sanat değeri özelliklerine sahip olmayan bir yapıdadır. Moloz taş subasman üzerine, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgu malzeme kullanılarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olup, üzeri sundurma çatılıdır. Girişi doğu cephesinden ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin solunda 4, diğer cephelerde ise birer adet pencere açıklığı bulunmaktadır. İçinde 4 adet sanduka bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe muhdes olup, herhangi bir mimari ve sanat değeri özelliklerine sahip olmayan bir yapıdadır. Moloz taş subasman üzerine, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgu malzeme kullanılarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olup, üzeri sundurma çatılıdır. Girişi doğu cephesinden ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin solunda 4, diğer cephelerde ise birer adet pencere açıklığı bulunmaktadır. İçinde 4 adet sanduka bulunmaktadır. Kayabaşı Caddesinin altında, bir evin bahçesi içindedir. Orijinali Billur Baba Tekkesi olan yapı topluluğunun türbe kısmıdır. Çeşitli dönemlerde tamir edilerek özgün halini kaybetmiştir. Moloz taş subasman üzerine, ahşap çatkı arasına kerpiç dolgu malzeme kullanılarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olup üzeri sundurma çatılıdır. Girişi doğu cephesinden ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin solunda dört adet, diğer cephelerinde ise birer adet pencere açıklığı bulunmaktadır. Günümüzde hiçbir şey kalmayan Billur Baba Tekkesi’nin dış görünümü itibariyle Türkmen tarzında olduğu ve Çankırı’nın ilk fatihlerinden Şeyh Mehdi’ye ait mezarın bu tekkede bulunduğu zikredilmektedir. Ayrıca bu tekkenin hariminde büyük bir kayanın bulunduğu, her senenin belirli bir gününde Rum cemaatinin toplanarak bu kayayı ve tekkedeki türbeyi ziyaret ettikleri belirtilmektedir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 14.01.1992 - 2166

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2510    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı