­ PAZAR CAMİİ | Kültür Portalı

PAZAR CAMİİ - Çankırı

Adres Comartlar Mahallesi, Kurşunlu/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kurşunlu İlçe Müftülüğü
Kitabe Minare Kitabesi var. 1717 inşa tarihi
Vakfiye Minare Kitabesi var. 1717 inşa tarihi
Genel Tanım Cami, 15. yüzyılda, minare kitabesine göre 1717 yılında inşa edilmiştir. Kare planlı, tek kubbe ile örtülü ve almaşık duvar örgülüdür. Mihrap mukarnas kavsaralı ve çokgen kesitli bir nişten ibarettir. Çevresindeki bordürler alçı kaplamalıdır. Minber, kürsü ve kadınlar mahfili muhtemelen onarım sonrasındandır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1943 yılında yıkılan son cemaat yerinin üzerinden yol geçirildiğinden, 1982 yılı onarımıyla ihya edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1990 yılında tekrar onarıma alınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, 15. yüzyılda, minare kitabesine göre 1717 yılında inşa edilmiştir. Kare planlı, tek kubbe ile örtülü ve almaşık duvar örgülüdür. 1943 yılında yıkılan son cemaat yerinin üzerinden yol geçirildiğinden, 1982 yılı onarımıyla ihya edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1990 yılında tekrar onarıma alınmıştır. 1960’lı yıllarda çekilmiş resimlerinde caminin onarım öncesi halini yani 1718 tarihli yapısını görmek mümkündür. Bu resimlere göre kuzeydoğu köşesinde yenilenen minaresi yükselen cami, oldukça alçak beden duvarları üzerine sekizgen kasnağa oturan kiremit örtülü bir basık kubbeyle örtülüdür. Moloz taştan örülmüş duvarlara sahip cami 10.50x10.50 m. Ebatlarındadır. Restorasyon sonrası ikişer dikdörtgen pencere ile hareketlendirilmiş cepheleri, diş sıralarından oluşmuş kornişleri ve sekizgen kasnakla geçilen kubbesiyle cami Erken Osmanlı devrinin mimarisini yansıtmaktadır. Bugünkü ölçüleriyle (11.50x11.50 m) tek kubbeyle örtülü bir planlama sergileyen camide yaklaşık 9 m. yüksekliğindeki kubbenin dört yöndeki duvarlarda yer alan sekiz duvar payesine dayanan kemer sistemi ve köşelerdeki tromplar tarafından taşındığı görülmektedir. Mihrap mukarnas kavsaralı ve çokgen kesitli bir nişten ibarettir. Çevresindeki bordürler alçı kaplamalıdır. Minber, kürsü ve kadınlar mahfili muhtemelen onarım sonrasındandır.
Tescil Kararı 12.05.1978 A-1155

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1368    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Şubat 2015 Çarşamba