­ ÖRENKÖY CAMİİ | Kültür Portalı

ÖRENKÖY CAMİİ - Çankırı

Yapım Tarihi 17. yy
Yapan Hasan Benli- Kurşunlu
Kitabe Mimarı Hasan Benli - Kurşunlu
Vakfiye Mimarı Hasan Benli - Kurşunlu
Genel Tanım IV. Murad Camii diye tanınan yapı, 17. yüzyılın ilk yarısında, IV. Murad’ın Lalası Mirza Bey tarafından yaptırılmıştır. Dışa taşkın su basmanı üzerine, kare planlı ve tek kubbelidir. Son cemaat yeri 1944 yılında yıkılmış, köy halkınca yapıya uyum sağlayacak şekilde yenilenmiştir. Duvarlar kesme taştan, yer yer devşirme taş ve tuğla da kullanılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1958 yılında onarılmış ve minare yenilenmiştir. 1991 yılında tekrar onarıma alınmıştır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1958 yılında onarılmış ve minare yenilenmiştir. 1991 yılında tekrar onarıma alınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı IV. Murad Camii diye tanınan yapı, 17. yüzyılın ilk yarısında, IV. Murad’ın Lalası Mirza Bey tarafından yaptırılmıştır. Dışa taşkın su basmanı üzerine, kare planlı ve tek kubbelidir. Son cemaat yeri 1944 yılında yıkılmış, köy halkınca yapıya uyum sağlayacak şekilde yenilenmiştir. Duvarlar kesme taştan, yer yer devşirme taş ve tuğla da kullanılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1958 yılında onarılmış ve minare yenilenmiştir. 1991 yılında tekrar onarıma alınmıştır.
Tescil Kararı 12.05.1978 - A-1139

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3584    Eklenme Tarihi : 13 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe