­ İNCİLİ ÇEŞME | Kültür Portalı

İNCİLİ ÇEŞME - Çankırı

Adres İnciliçeşme Mah. Akızçalısı Sok. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Yaptıran Kümkavuk İsmail
Yapım Tarihi H.1265 / M. 1849
Vakfiye -
Genel Tanım Cephesi ince yonu, geniş andezit taşıyla kaplı olan çeşme iki yanda dört köşeli yüzlerinde ampir kırması çiçek ve dal motifleri bulunan iki ayak üstünde geniş profilli ve dişli iki başlık, onun üstünde de büyük bir rozet vardır. Eski resimlerinde üzerinde alaturka kiremitli kırma ahşap bir çatı mevcutken günümüzde yok olmuştur. Çeşmenin girinti ve çıkıntılarına uygun saçak geniş profillidir. Cephenin saçak altına gelen bölümünde geometrik bir süs şeridi vardır. Kabartmanın altında iki yazıt bulunmaktadır. Sağdaki 32 x 49 cm ölçülerinde tahrip olmuş andezit taşı üzerinde üç satırlık sülüs yazıtta: “1- İmar; 2- Kümkavuk İsmail hayrat; 3- Sene 1265”, yazmaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cephesi ince yonu, geniş andezit taşıyla kaplı olan çeşme iki yanda dört köşeli yüzlerinde ampir kırması çiçek ve dal motifleri bulunan iki ayak üstünde geniş profilli ve dişli iki başlık, onun üstünde de büyük bir rozet vardır. Eski resimlerinde üzerinde alaturka kiremitli kırma ahşap bir çatı mevcutken günümüzde yok olmuştur. Çeşmenin girinti ve çıkıntılarına uygun saçak geniş profillidir. Cephenin saçak altına gelen bölümünde geometrik bir süs şeridi vardır. Kabartmanın altında iki yazıt bulunmaktadır. Sağdaki 32 x 49 cm ölçülerinde tahrip olmuş andezit taşı üzerinde üç satırlık sülüs yazıtta: “1- İmar; 2- Kümkavuk İsmail hayrat; 3- Sene 1265”, yazmaktadır Soldaki yazıt 39 x 69 cm ölçülerinde ve 3 cm kalınlıkta mermer üzerine altı satır 12 mısralık sülüs yazılıdır. Alttan ve üstten ikişer demir çubukla tutturulmuş olan bu yazıt 25.05.1993 tarihinde yerinden düşmüştür. Sol üst köşesinin bir kısmı kırılmış olarak Çankırı Müzesi Müdürlüğüne getirilmiştir. Yazıtta: 1- Zeh-i hayrat-ı müstahsin bina olduğu kemalinden 2- Zeh-i mevkii çar cadde hüda sakla zevalinden 3- Bunu çok Saliha hanım iki evladı ruhiçün 4- Edüp ve hem ecda getirdi tayip malından 5- Bir Gazi Muhammed Mir bin Afife hanımdır 6- İlahi bunlara gufran edüp afv-ı sualinden 7- Anın abad-u ecdadı kamu evladına cümle 8- Şarabı Kevseri işrap edüp vere vüsalinden 9- Hususa ol Süleyman Paşa adalet madeninden has 10- Ki meşhudu ola daim Hüdanın ta cemalinden 11- Gel ey aştan şerifinden o tarih hayy-ı lutfeyle 12- Duay-ı hayr ile ikna içüp ab-ı zülalinden. Yazmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 09.06.1978 / 25.04.1986 tarihler A- 1204 / 2216

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2471    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı