­ KURMALAR (KİMİATANE) ANTİK YERLEŞİM ALANI | Kültür Portalı

KURMALAR (KİMİATANE) ANTİK YERLEŞİM ALANI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Sekü Mevkii - Kurmalar Köyü - Ilgaz
Adres Sekü Mevkii - Kurmalar Köyü - Ilgaz/ÇANKIRI
Parsel 4, 45, 51-
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye -
Genel Tanım ( Ada 105/101/131 Parsel 4,45,51-66,68-70/1/6 ) Kurmalar köyünün batısında, Sekü Mevkii olarak adlandırılan yakın bir tepe üzerinde bulunan eski yerleşim alanında yoğun bir şekilde çanak çömlek parçalarına ve kaçak kazı çukurlarına rastlanılmaktadır. Bulunan çanak çömlek parçaları, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemine ait bir yerleşim alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Alan üzerinden alınan 6 derecelik GPS koordinatları: 560847-4538179, 560691-4538106, rakım 1226 metre, Kapladığı alan 17 hektardır. Kurmalarda bulunan M.S. 3 yüzyıla ait bir kitabeden buranın antik kaynaklarda adı geçen Kimiatane antik kenti olduğu anlaşılmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurmalar köyünün batısında, Sekü Mevkii olarak adlandırılan yakın bir tepe üzerinde bulunan eski yerleşim alanında yoğun bir şekilde çanak çömlek parçalarına ve kaçak kazı çukurlarına rastlanılmaktadır. Bulunan çanak çömlek parçaları, Demir Çağı, Helenistik ve Roma dönemine ait bir yerleşim alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Alan üzerinden alınan 6 derecelik GPS koordinatları: 560847-4538179, 560691-4538106, rakım 1226 metre, Kapladığı alan 17 hektardır. Kurmalarda bulunan M.S. 3 yüzyıla ait bir kitabeden buranın antik kaynaklarda adı geçen Kimiatane antik kenti olduğu anlaşılmıştır.
Orjinal Kullanım Yerleşim Alanı
Bugünkü Kullanımı Tarım Arazisi
Önerilen Kullanım Yerleşim Alanı
Tescil Kararı 15.01.1996 - 4442

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2111    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Şubat 2015 Çarşamba