­ ILIPINAR KAYA YERLEŞİMLERİ | Kültür Portalı

ILIPINAR KAYA YERLEŞİMLERİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Ilıpınar Köyü, İnler Mevkii, Atkaracalar/ÇANKIRI
Adres Ilıpınar Köyü, İnler Mevkii, Atkaracalar/ÇANKIRI
Pafta G30-a-23-a
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, İki katlı olan yapı, girişte sahanlık ve üst katta bulunan sofa ile beraber 7 mekanlı bir eski köy evi niteliğindedir. Enine dikdörtgen planlı olan yapının giriş holünün solunda kışlık oda ve ona açılan ikinci bir oda ile bağlantılı olup girişin karşısında yer alan ve ahır olarak kullanılagelen bölüm ise gelen konukların hayvanlarını bağladıkları bölümdür. Üst katta ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Burada 1. kat geniş tutulmuş bir hol ve bu holü ahşap sütuncelerle ve dilimli kemer formu ile ayıran ocaklı, dolaplı ve sedirli bir mekan oluşturmaktadır. Merdivenin arkasına gelen bölümde tamamen ahşap malzemeden oluşturulmuş bir tuvalet ve çıkışında bulunan ahşap lavabo mevcuttur. Bu hole açılan iki odadan biri olan başodanın ocak bölümü, ocak yanında mevcut tavana kadar çıkan ahşap dolapları ve ahşap tavan göbeği dikkat çekici özellikte olup, hemen hemen bozulmadan özgün halleri ile g ünümüze kadar gelebilmiştir. Hemen yanında yer alan ve yine girişi holden olan diğer odada, ocak ve iki yanındaki yanında ahşap dolapları, düz, sade tavanı ve sedirleri ile dikkat çekicidir. Her iki odada ikişer adet dikdörtgen küçük pencere ile aydınlatılırken, dıştan ahşap lokmalı parmaklıklarla kapalıdır ve özgün olarak durmaktadır. Alt kat zemini toprak, tavanı düz ahşap malzemeli iken, üst kat zemin ham ahşap, tavanlar ise işlenmiş ahşap malzemelidir. Alt kat birinci kat hizasına kadar ahşap hatıllı moloz taş duvarlı, saman karışık çamur sıvalı, üst kat sık ahşap arası kerpiç dolgulu ve saman karışık çamur sıvalıdır. Kırma çatılı yapının üzeri alaturka kiremitle kaplıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı, İki katlı olan yapı, girişte sahanlık ve üst katta bulunan sofa ile beraber 7 mekanlı bir eski köy evi niteliğindedir. Enine dikdörtgen planlı olan yapının giriş holünün solunda kışlık oda ve ona açılan ikinci bir oda ile bağlantılı olup girişin karşısında yer alan ve ahır olarak kullanılagelen bölüm ise gelen konukların hayvanlarını bağladıkları bölümdür. Üst katta ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Burada 1. kat geniş tutulmuş bir hol ve bu holü ahşap sütuncelerle ve dilimli kemer formu ile ayıran ocaklı, dolaplı ve sedirli bir mekan oluşturmaktadır. Merdivenin arkasına gelen bölümde tamamen ahşap malzemeden oluşturulmuş bir tuvalet ve çıkışında bulunan ahşap lavabo mevcuttur. Bu hole açılan iki odadan biri olan başodanın ocak bölümü, ocak yanında mevcut tavana kadar çıkan ahşap dolapları ve ahşap tavan göbeği dikkat çekici özellikte olup, hemen hemen bozulmadan özgün halleri ile g ünümüze kadar gelebilmiştir. Hemen yanında yer alan ve yine girişi holden olan diğer odada, ocak ve iki yanındaki yanında ahşap dolapları, düz, sade tavanı ve sedirleri ile dikkat çekicidir. Her iki odada ikişer adet dikdörtgen küçük pencere ile aydınlatılırken, dıştan ahşap lokmalı parmaklıklarla kapalıdır ve özgün olarak durmaktadır. Alt kat zemini toprak, tavanı düz ahşap malzemeli iken, üst kat zemin ham ahşap, tavanlar ise işlenmiş ahşap malzemelidir. Alt kat birinci kat hizasına kadar ahşap hatıllı moloz taş duvarlı, saman karışık çamur sıvalı, üst kat sık ahşap arası kerpiç dolgulu ve saman karışık çamur sıvalıdır. Kırma çatılı yapının üzeri alaturka kiremitle kaplıdır.
Tescil Kararı 11.07.2008 - 3335

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1648    Eklenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe