­ HOCAHASAN KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

HOCAHASAN KÖYÜ CAMİ - Çankırı

Adı HOCAHASAN KÖYÜ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Hocahasan Köyü, Köyiçi Mevkii
Adres Hocahasan Köyü, Köyiçi Mevkii, Kurşunlu / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kurşunlu İlçe Müftülüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Kasnaklı içten bağdadi kubbeli, moloz ve köşeleri kesme taş duvarlı, yakın zamana ait tek şerefesi olan bir camidir. Eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiş olan cami beden duvarları kalın derzli yontma moloz taştan, köşeleri kesme taştan örgülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kasnaklı içten bağdadi kubbeli, moloz ve köşeleri kesme taş duvarlı, yakın zamana ait tek şerefesi olan bir camidir. Eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiş olan cami beden duvarları kalın derzli yontma moloz taştan, köşeleri kesme taştan örgülüdür. Caminin üst örtüsü ortada sekizgen kasnaklı olup, kasnağı ve kenarları Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Kasnağın içinde bağdadi yarım kürevi kubbesi yer almaktadır. Bir bahçe içinde yer alan camiye batı cephesindeki minare kenarındaki kapalı ayakkabılık bölümüne açılan yuvarlak kemerli taş söveli kapıdan girilmektedir. Pencereleri taş söveli olup, yuvarlak kemerlidir. Dışta demir içte PVC esaslı doğramalar vardır. Alttakiler demir parmaklıklıdır. Güneyde altlı üstlü kemerli ikişer, üstte ortada fil gözü pencere, batıda üstte üç, altta iki, doğuda altta iki, üstte üç, kuzeyde kemerli iki pencere vardır. Kuzeybatı köşedeki minaresi 1960 yılında yapılmış olup tek şerefeli ve taştandır. Kasnakta dört kemerli pencere içten alçı şebekeli, vitray camlıdır. Kalem işi süslemeler ve Arapça yazılı bordür kubbe göbeğinde ve eteğinde olup, üst pencereler çevresinde ise bitkisel motifler işlenmiştir. Kubbe dairesinin bittiği dört köşede düz ahşaptan yapılmış ve üzeri çeyrek göbek şeklinde tezyin edilmiştir. Ahşap kuzeyde kadınlar mahfelini dört ahşap direk taşır. Girişten soldaki merdivenle kadınlar mahfeline çıkılmaktadır. Mahfelin altı ahşap doğrama ile kapatılarak kapalı mekan oluşturulmuştur. Dışa taşkın özelliksiz mihrabı yarım silindirik nişli olup fayansla kaplanmıştır. Kitabesi olmayan caminin beraatına göre 1320H/1902-03 M. tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Ahşap minberin yan aymalığı çeşitli geometrik panolardan oluşturulmuştur.
Tescil Kararı 06.03.2009 - 3991

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1593    Eklenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe