­ GÖLEZ KÖYÜ ESKİ CAMİ | Kültür Portalı

GÖLEZ KÖYÜ ESKİ CAMİ - Çankırı

Adı GÖLEZ KÖYÜ ESKİ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Gölez Köyü
Adres Gölez Köyü, Eldivan/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Gölez Köyü Tüzel Kişilği
Vakfiye -
Genel Tanım Cami giriş kapısı üzerindeki taş kitabe silinmiş olduğundan, hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir ancak mimari özelliklerine göre Osmanlı dönemine aittir. Yapı kare planlı ve pandandif geçişli kubbe ile örtülü iken, kubbe yıkılmış onun üzeride ahşap çatı ile örtülmüştür. Son cemaat yeri yıkılmış bu nedenle giriş kapının eşiği yukarıda kalmıştır. Minare kuzeybatı köşede, kare kaideli, silindirik gövdeli ve papuçtan yukarı yıkıktır. Duvarlar yörede yaygın kireç taşı ile örülmüştür. Doğu cephede bulunan pencerelerin korkulukları taştandır. Mihrabı taştan ve kavsarası dört sıra mukarnaslıdır. Niş kısmında geometrik desenler, ilk mukarnas dizisinde rozetler görülür.
Yapılan Onarımlar 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir
Ayrıntılı Tanımı Cami giriş kapısı üzerindeki taş kitabe silinmiş olduğundan, hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir ancak mimari özelliklerine göre Osmanlı dönemine aittir. Yapı kare planlı ve pandandif geçişli kubbe ile örtülü iken, kubbe yıkılmış onun üzeride ahşap çatı ile örtülmüştür. Son cemaat yeri yıkılmış bu nedenle giriş kapının eşiği yukarıda kalmıştır. Minare kuzeybatı köşede, kare kaideli, silindirik gövdeli ve papuçtan yukarı yıkıktır. Duvarlar yörede yaygın kireç taşı ile örülmüştür. Doğu cephede bulunan pencerelerin korkulukları taştandır. Mihrabı taştan ve kavsarası dört sıra mukarnaslıdır. Niş kısmında geometrik desenler, ilk mukarnas dizisinde rozetler görülür. Yapı 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.