­ GERMECE MEZAR ODASI | Kültür Portalı

GERMECE MEZAR ODASI - Çankırı

Adres Germece Köyü, Külburun Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Pafta H31-a-10a
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı-Kızılırmak karayolunun yaklaşık 26. km’sinde gidiş yönüne göre sağda, Külburun Mevkiine yaklaşık 2 km uzaklıkta, Hamit Tekin’in tarlasında, Bahattin Gökçe’nin çiftlik evinin yaklaşık 350-400 m yakınında, Terme Çayı’nın yaklaşık 2 km yukarısında, altından stabilize köy yolu geçmekte olan tarlanın vadiye bakan uç kısmına yakın yerde bulunmaktadır. Mezar odasının karayoluna kuş uçumu mesafesi 1,5 km.dir ve çiftliğin güneybatısında yer almakta, Terme çayının aktığı vadiye bakan bir sırt üzerinde bulunmaktadır. Çevrede yapılan yüzey araştırmasında, başka oda mezarlara ya da bir nekropol alanına rastlanmamıştır. Söz konusu alanda bulunan toprak yapısı ve rengi ile tarla genelinde bulunan toprak yapısı ve rengi arasındaki farklılık nedeniyle, burada bir tümülüsün bulunduğu ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan tahribat sonucunda, zamanla yüksekliğini kaybederek tarla seviyesine düşmüş olduğunu göstermektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı-Kızılırmak karayolunun yaklaşık 26. km’sinde gidiş yönüne göre sağda, Külburun Mevkiine yaklaşık 2 km uzaklıkta, Hamit Tekin’in tarlasında, Bahattin Gökçe’nin çiftlik evinin yaklaşık 350-400m yakınında, Terme Çayı’nın yaklaşık 2 km yukarısında, altından stabilize köy yolu geçmekte olan, tarlanın vadiye bakan uç kısmına yakın yerde bulunmaktadır. Mezar odasının karayoluna kuş uçumu uzaklığı 1,5 km. dir ve çiftliğin güneybatısında yer almaktadır. Mezar odası, Terme çayının aktığı vadiye bakan bir sırt üzerinde yer almaktadır. Çevrede yapılan yüzey araştırmasında, başka oda mezarlara ya da bir nekropol alanına rastlanmamıştır. Söz konusu alanda bulunan toprak yapısı ve rengi ile tarla genelinde bulunan toprak yapısı ve rengi arasındaki farklılık nedeniyle, burada bir tümülüsün bulunduğu ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan tahribat sonucunda, zamanla yüksekliğini kaybederek tarla seviyesine düşmüş olduğunu göstermektedir. Mezar odası beşik biçimli çatıya sahiptir ve üç mekandan oluşmaktadır. Ortadaki mekanın her iki yanında yer alan mezar odalarına, aynı doğrultuda açılmış geçiş yerlerinden girilmektedir. Mezar odasına, ortadaki mekanın çatısında açılmış bir delikten girilmiştir. Mezar odasının mimarisi ve kaçak kazılar sırasında tahrip edilerek çevreye atılan az sayıda seramik parçasının incelenmesi sonucunda Roma Dönemi’ne ait olduğu anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 25.10.2002 - 8232

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2708    Eklenme Tarihi : 17 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe