­ BUĞDAY PAZARI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BUĞDAY PAZARI ÇEŞMESİ - Çankırı

Adı BUĞDAY PAZARI ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Buğdaypazarı Mah. Tosya Cad. Merkez
Adres Buğdaypazarı Mah. Tosya Cad. Merkez/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım İki cepheli olan çeşmenin kuzey cephesi tek, doğu cephesi üç bölümlüdür. Cepheler geniş, düz, ince yonu andezit kaplamalıdır. Bölümlerin arasına dört köşeli gömme kolonlar konmuştur. Kolonların üstünde profilli bir korniş vardır. Kornişin üstündeki yüzey çimento harçla sıvanmış ve ahşaptan dik kemerli payandalarla geniş ahşap saçak üstünde üç yüzeyli alaturka kiremit kaplı çatı yapılmıştır. Ancak kiremitler günümüzde değiştirilmiş ve Marsilya tipi kiremit kullanılmıştır. Çeşmenin yazıtı kötü onarımlar sonucu kaybolmuştur. Günümüzde tüm muslukları kaybolmuş ve kullanılmaz durumdadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki cepheli olan çeşmenin kuzey cephesi tek, doğu cephesi üç bölümlüdür. Cepheler geniş, düz, ince yonu andezit kaplamalıdır. Bölümlerin arasına dört köşeli gömme kolonlar konmuştur. Kolonların üstünde profilli bir korniş vardır. Kornişin üstündeki yüzey çimento harçla sıvanmış ve ahşaptan dik kemerli payandalarla geniş ahşap saçak üstünde üç yüzeyli alaturka kiremit kaplı çatı yapılmıştır. Ancak kiremitler günümüzde değiştirilmiş ve Marsilya tipi kiremit kullanılmıştır. Çeşmenin yazıtı kötü onarımlar sonucu kaybolmuştur. Günümüzde tüm muslukları kaybolmuş ve kullanılmaz durumdadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 09.06.1978 - A-1204/ 25.04.1986 - 2216

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 772    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı