­ ÇANKIRI GELENEKSEL ERKEK KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Çankırı Geleneksel Erkek Kıyafetleri - Çankırı

Giyim Kuşam
  • Poşu: Her iki ucu sarkacak şekilde başa sarılır. Çizgili renkli ve ipekli kumaştan mamüldür.
  • İçlik/İşlik/İç Gömleği: Üzeri simli ipekli kumaştan yapılmıştır. Cepken/Cepkin-Lacivert veya koyu renkli kolsuz sırma veya sim işlemelidir. Kol kısmı omuzdan bileklere kadar uzanır. Avcı yeleği biçiminde sırta giyilir. Kolların kısım kenarları çeşitli motiflerle işlenmiş, ön kısımda iki ayrı yanda iki büyük vazo çiçek desenli sırtta ise büyükçe vazo ve çiçek stilize edilmiştir.
  • Vızka/Zıvka: Paçası dar, orta ve arka kısmı kabarık yan kısımları siyah şeritle süslü, önü arkası büzmeli şalvar.
  • Don: Lacivert renkli, önü arkası büzmeli, cepleri yandan ve cep üstleri simli paça çevresi sarı çiçek motifli ve işlemeli uçkurlu donun sağ ve sol dış kenarları belden aşağı kadar üç sıra işlemeli.
  • Çakşır: Bir nevi don, pantolon karışımı giysi Şalvar- Bel kısmı uçkurla tutturulmuş ayak bileği kısmı dar, ortası geniş pantolon yerine giyilen giysi.
  • Cübbe: Boydan boya giyilen, düğmesiz, genelde koyu renkli
  • Mintan: Pamuk yada ipekten mamül, ön kısmı açık, kaytanla çaprazvari tutturulmuş.
  • Şal/Kuşak: Değişik renkli, ipekten dokunmuş, Selçuklu motifli, uçları püsküllü, bele sarılır.Tosya kuşkağıda denir.
  • Yelek: Omuz başları boyun ve kol çevreleri sarı sim işlemeli, önde etrafı çiçek motifli iki cep ve altta altı düğme bulunur. Çuval/keten kumaşından mamul lacivert renklidir.
  • Silahlık: Bele sarılır.
  • Çedik: Ayak burunları kalkık ve topuksuz ayakkabı
  • Çarık: ham deriden mamul, tasmayla büzülmüş ayakkabı,
  • Yarım Topuk Kundura; Hafif ve altı köseleden yapılmıştır. Bunlardan başka Mestlapin-Mest-Lapçin-Merkop-Kundura adları verilen çeşitli ayakkabılar giyilir.

GELENEKSEL ERKEK GİYSİSİ

Başta fes üstüne ince ve renkli kumaştan mamul poşu, kışın sadece gözlerin görüldüğü örme. Sırta ise işlemeli kumaştan yapılmış keten içlik/göynek/gömlek, avcı yeleği biçiminde koyu renkli ceket yerine giyilen kolsuz yakaları ve kenarları sırmalı cepken. Ceket veya kollu fermane. Altta ise Şalvar/zıvga/ zıpka adı verilen önü arkası büzmeli şalvar/pantolonumsu giysi. Ayaklarda yünden örülmüş dizlere kadar uzanan renkli veya beyaz desenli çorap. Esnaf ise belde Tosya kuşağı, topuk kısmı basık efe işi yemeni.

GÜNÜMÜZDE ERKEK GİYSİSİ

Başta kasket, ceket içinde gömlek kazak veya yelek ve altta pantolon, Ayakta ise normal pabuç olduğu gibi naylon bileşimli pabuçlar, lastik giyilir.

Kaynak: * Üçok, H.H. (2002), Çankırı ve Tarih Halkiyatı, Ankara: Okuyan Adam Yayınları

Görüntülenme Sayısı : 3366    Eklenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba