­ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI | Kültür Portalı

Yıldırım Darüşşifası - Bursa

Adı Yıldırım Darüşşifası
Mah. Köy - Mevkii Yıldırım Mahallesi
Adres Yıldırım Mahallesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Yıldırım Bayezıt
Vakfiye -
Genel Tanım Yıldırım Semtinde, aynı adlı Caminin doğusunda bulunan yapı, ilk Osmanlı Hastanesidir. 1390-1394 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan külliyenin bir bölümüdür.
Yapılan Onarımlar 1618,1649,1669,1671,1997,2000
Ayrıntılı Tanımı Yıldırım Semtinde, aynı adlı Caminin doğusunda bulunan yapı, ilk Osmanlı Hastanesidir. 1390-1394 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan külliyenin bir bölümüdür. Malzemesi taş ve tuğladır. Yapı, tuğla ayaklara oturan kemerlerin taşıdığı revak sırası ile onun arkasında sıralanmış oda ve salonlardan oluşmuştur. Giriş kapısının iki yanındaki derin hücreler, hastaların ilk başvuru için bekleme yerleridir. Girişin iki yanındaki oda tabipler ve eczacılar için ayrılmıştır. Giriş kapısının karşısındaki salon 7.70 x 9.50 metre boyutlarındadır. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Revakların iki yanına yerleştirilen 3.30 x 3.60metre boyutlarındaki onar adet odanın üzerleri yuvarlak tonoz örtülüdür. Her odada ocak bulunmaktadır. Kuzeydoğu yönünde yer alan minareye asıl ibadet yerindeki bir kapıdan çıkılmaktadır. Onaltıgen tuğla gövdeli, şerefe altı, beş sıra stalaktitli, korkuluk, petek ve külahı sıvalıdır.
Orjinal Kullanım İmaret
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı 10.03.1979/11082 ve 27.06.2009/4761

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1774    Eklenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı