­ YİĞİT CEDİT CAMİİ | Kültür Portalı

Yiğit Cedit Camii - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Reyhan Mahallesi
Adres Reyhan Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Yeni Yiğit Sokak Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Mahalle mescidi tipinde yapılan cami, kalkan duvarlıdır. 8,32 x 8,32 metre iç ölçülerinde olan caminin üzeri önceleri kubbe ile örtülü iken 1855 depreminde yıkılmasıyla üzeri kırma çatı yapılarak kiremitle kaplanmıştır.
Yapılan Onarımlar Uzun süre depo olarak kullanılan yapı, 1961 yılında onarılarak ibadet açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cumhuriyet Caddesi ile Yiğit Yiğit Caddesi’nin kesiştiği köşede bulunan caminin kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber 15. yüzyıl başında yapıldığı sanılmaktadır. Mahalle mescidi tipinde yapılan cami, kalkan duvarlıdır. 8,32 x 8,32 metre iç ölçülerinde olan caminin üzeri önceleri kubbe ile örtülü iken 1855 depreminde yıkılmasıyla üzeri kırma çatı yapılarak kiremitle kaplanmıştır. Duvarları iki sıra tuğla ve moloz taşıyla örülmüştür. Uzun süre depo olarak kullanılan yapı, 1961 yılında onarılarak ibadet açılmıştır. Bu tarihte yapılan onarım sırasında mülk sahiplerinin yapmış olduğu iç hanın kotunun düşürülmesi nedeniyle kuzeydeki kapı kapanmış, yerine doğudan yeni bir kapı açılmıştır. Bu nedenle orijinalliğini kaybetmiştir. İstalaktit süslemeleriyle mihrabı orijinaldir. Sıvalı ve kalın gövdeli bir minaresi vardır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1162    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi