­ YAKUP ÇELEBİ CAMİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yakup Çelebi Cami ve Türbesi - Bursa

Yaptıran Yakup Çelebi
Yapım Tarihi 14 YY.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım 14. yüzyıl sonları ile 15. yüzyıl başlarında, I. Murat’ın oğlu Yakup Çelebi tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 14. yüzyıl sonları ile 15. yüzyıl başlarında, I. Murat’ın oğlu Yakup Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yapı kuzey- güney doğrultusunda ardarda uzanan giriş ve ibadet mekanları ile doğu ve batıda girişe bitişik iki yan kanattan ve kuzeydeki son cemaat yerinden müteşekkildir. Müştemilatı 500 m2 olup, iç alanı 290 m2’dir. Cami, kare planlı, üçgen geçişli kubbelidir. Güneyde eksene simetrik iki altlık, eksende bir üstlük, doğu ve batı duvarlarında eksende birer altlık ve üstlük pencere olmak üzere, yedi pencere ile dışa açılır. Duvarların örtü sistemi sıvalıdır. Giriş kasası ve kanatları ahşaptır. Duvarları dış cephelerde almaşık teknikte bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla ile örülmüştür. Cami çeşitli dönemlerde tadilattan geçirilmiştir. En son ibadete açılış tarihi 1961’dir. İmaretin hemen yanında bulunan türbe bir makam olup, Yakup Çelebi’nin babasının türbesi yer almaktadır. Caminin kuzey doğusunda, son cemaat yerine 5 km. uzaklıkta bahçe içersinde YAKUP ÇELEBİ’nin türbesi vardır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1912    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba