­ ÜFTADE CAMİ | Kültür Portalı

Üftade Cami - Bursa

Adres Kavaklı Mahallesi Üftade Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Üftade Mahmut Muhittin
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Üsttü üç kubbe ile örtülü olan son cemaat yeri önde üç, yanlarda birer kemerle desteklenmiştir. Cami’nin üzeri ise yüksek kasnaklı tek bir kubbe ile örtülmüş çevresi kurşunla düz olarak kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1869 yılında Serazkar Rıza Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yer kapının yanında sur duvarları içinde inşa edilmiş olan Üftade Camisi 1580 yılında vefat ettiği bilinen Üftade Mahmud Muhiddin tarafından yaptırıldıktan sonra 1855 depreminde zarar görmüş, 1869 yılında Serazkar Rıza Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır. Üsttü üç kubbe ile örtülü olan son cemaat yeri önde üç, yanlarda birer kemerle desteklenmiştir. Asıl ibadet alanına giriş kapısı üstünde, mermerden, küçük boy talik harflerle Türkçe yazılmış, 0,75 x 1,20 m. boyutlarında altı satırlık kitabesi vardır. 13,00 x 13,00 metre iç ölçülerinde bulunan caminin üzeri kubbe ve tonozla örtülmüştür. Caminin girişinde üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Cami çeşitli depremlerde yıkıldığı için, torunu İbrahim tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1855 yılında büyük kubbe yıkılmış, son cemaat yerinin kubbe ve kemerleri çatlamıştır. Bu dönemde dört ahşap sütun üzerine sekizgen kasnaklı Bağdadi bir kubbe oturtulmuş, yapının beden duvarlarına bağlanan yuvarlak tonoz ve eliptik kemerler inşa edilmiştir. 1869 yılında yeniden inşa ettirilen kare planlı türbe ise Cami’nin doğusunda bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3526    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe