­ İSHAK PAŞA MEDRESESİ VE KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

İshak Paşa Medresesi ve Külliyesi - Bursa

Parsel 1-2-1
Yaptıran İshak Paşa
Yapım Tarihi 15 YY.
Genel Tanım İnegöl’de, aynı adlı cami karşısında medresedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İnegöl’de, aynı adlı cami karşısında medresedir. Caminin kuzeyinde, açık avlulu ve üç kanatlı bir yapıdır. Güney bölümü açık olan medresenin, doğu, kuzey ve batı kanatları dershane ve medrese mekanlarıyla çevrelenmiştir. Kuzeyde bulunan dershane bölümü, dışarıya taşkın ve kubbe ile örtülüdür. Doğu ve Batı kanatlarında, altışardan on iki hücre vardır. Medresenin cami ile bağlantısı yoktur; arada olması gereken duvarlar yıkılmış ve şadırvan avlusu açık kalmıştır. İçte duvar ve örtü sistemi sıvalıdır. Medrese dış duvarları ve revak ayakları iki tuğla ve bir kesme taşla aralarında dikine tuğla ile örülmüştür. Revak kemerlerinde bir kesme taş, üç tuğla, pencere kemerlerinde bir kesme taş – bir tuğla örgü görülür. Revakta sacak altında, üç kubbelerde bir sıra tuğla testere dişi friz vardır, bacalar tuğladır; iki sıralı kirpi ile sona ermektedir. Dershane kapısı üzerinde yazı taşı vardır. Bu taşta 873 H. (1482-83) tarihinde II. Beyazıt döneminde yapıldığı belirtilmektedir. Kitabede külliyenin orijinalde bir “İmaret”, “Zaviye”, Medrese”, “Han”, “Türbe” ve “Ahır”dan oluştuğunu öğreniyoruz..
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Konak

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3177    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi