­ ŞENGÜL HAMAMI | Kültür Portalı

Şengül Hamamı - Bursa

Adı Şengül Hamamı
Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Nalbantoğlu Mahallesi Ulucami kuzeyi Osmangazi/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Sultan Yıldırım döneminde, Ulu cami için vakfedilmiş hamam anılan caminin kuzeyinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar 1551,1718
Ayrıntılı Tanımı Sultan Yıldırım döneminde, Ulu cami için vakfedilmiş hamam anılan caminin kuzeyinde yer almaktadır. Geçirdiği yangınlar sonucu harap olan hamam bugün depo olarak kullanılmaktadır. Yapı moloz taştan inşa edilmiştir. Soğukluk bölümünün bazı duvarları yıkılmış, ortada kubbeli kısım ile yanlarda iki eyvandan oluşmuştur. Eyvanın biri yıkılmış, üzeri çatı ile örtülmüştür. Soğukluktan küçük mekana, oradan da üzeri sekiz köşe dilimli kubbe ile örtülü sıcaklık bölümüne geçilir. Yanlarda eyvanlar vardır. Buraya iki halvet bağlanmıştır. Batı yönünde külhan kısmı yer almaktadır. Yapı 1551 ve 1718 yıllarında onarım görmüştür.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ,1991/1730 ve 26.06.2008/3761
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1917    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi