­ SELÇUK HATUN CAMİİ | Kültür Portalı

Selçuk Hatun Camii - Bursa

Adres Kayhan Mahallesi Selçuk Hatun Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Selçuk Hatun
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Yapı esas olarak tek kubbeli asıl ibadet alanı ile kuzey yönündeki üç bölümlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Tek kubbeli asıl ibadet alanı 8,80 x 8,80 metre iç ölçülerinde, kare planlıdır. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı, üstten kurşunla kaplıdır. Kare alandan kubbeye geçiş, büyük boyda prizmatik üçgen motifleri veren bir kuşakla sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kayhan Semti’nde, Selçuk Hatun Caddesi’ndedir. 1450 yılında, Çelebi Sultan Mehmet’in kızı Selçuk Hatun tarafından yaptırılmıştır. Selçuk Hatun ile Bedrettin Cami’ni yaptıran Hafsa Hatun kardeştirler. Yapı esas olarak tek kubbeli asıl ibadet alanı ile kuzey yönündeki üç bölümlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Tek kubbeli asıl ibadet alanı 8,80 x 8,80 metre iç ölçülerinde, kare planlıdır. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı, üstten kurşunla kaplıdır. Kare alandan kubbeye geçiş, büyük boyda prizmatik üçgen motifleri veren bir kuşakla sağlanmıştır. Son cemaat yerinin üzeri, yan göz düz tavan, orta göz ise yarım daire kesitli tonoz ile örtülüdür. Beden duvarları 0,95 metre kalınlığında olup, iki sıra moloz taş dizisi ile örülmüştür. Minarenin girişi son cemaat yerindedir. Sekizgen kaidesinden mermer ve tuğla değişimli olarak on altı dilimli küp kısmına geçilmekte olup, üzerinde silindirik tuğla gövde yükselmektedir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986, 04.05.1991/1730 ve 13.12.2010/6390

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3609    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Eylül 2014 Çarşamba