­ ŞEHZADE MAHMUD (CEM SULTAN) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şehzade Mahmud (Cem Sultan) Türbesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi Muradiye Camii yanı Osmangazi/Bursa
Yaptıran Bülbül Hatun
Yapan Mimar Yakup
Vakfiye -
Genel Tanım Muradiye bloğu içinde bulunan türbe, 1506 yılında II. Bayezıd’ın oğlu Şehzade Mahmut için annesi Bülbül Hatun tarafından, Mimar Yakup’a yaptırılmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Muradiye bloğu içinde bulunan türbe, 1506 yılında II. Bayezıd’ın oğlu Şehzade Mahmut için annesi Bülbül Hatun tarafından, Mimar Yakup’a yaptırılmıştır. Şehzade Mahmut’ dan başka oğlu Şehzade Musa, Orhan, Emir ve Mahmut’un annesi Bülbül Hatun’ un mermerden yapılmış sandukaları bulunmaktadır. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı sekizgen planlı türbe;iki sıra kirpi saçaklı,dışarıdan kurşunla kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Yapının kuzeybatıya rastlayan yüzüne dört mermer ayağı birleştiren Bursa tipi kemerli giriş mekanı yerleştirilmiştir. Giriş kapısı dıştan basık, içten Bursa tipi kemerle çevrilidir. Duvarlar içeride pencere üstüne kadar, üzerinde altın yaldızlı, baskı tekniği ile yapılmış motifler bulunan lacivert ve turkuvaz renkli altıgen çinilerle kaplıdır. Etrafını ise beyaz, lacivert turkuvaz renkte çiçek motifli bordür çevirmektedir. Duvarların üst kısmı ve kubbe çok renkli kalem işçiliği ile bezenmiştir. Mihrabı dört sıra stalaktitli, kapı ve pencere kapakları orijinal olup ahşap işçiliği ilginçtir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991,2010 ve 23.12.2010/6415

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1673    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe