­ İPEKER KOZALAKLIĞI ( FABRİKASI SELSEBİLİ) | Kültür Portalı

İpeker Kozalaklığı ( Fabrikası Selsebili) - Bursa

Adı İpeker Kozalaklığı ( Fabrikası Selsebili)
Harita No 27PIVb
Mah. Köy - Mevkii Umurbey Mahallesi
Adres Umurbey Mahallesi Fabrika Sokak Yıldırım/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Selsebil, Umurbey Mahallesi’nde ve Umurbey Cami’nin güneyinde eski bir ipek dokuma fabrikasının bahçesindedir.
Yapılan Onarımlar 1958,1998-2002
Ayrıntılı Tanımı Selsebil, Umurbey Mahallesi’nde ve Umurbey Cami’nin güneyinde eski bir ipek dokuma fabrikasının bahçesindedir. Selsebil; fabrika, bahçe kapısından girince beton plaklarla kaplı, güney-doğu istikameti giden yolun güney tarafında olup, bahçeyle beraber selsebil de çok harap durumdadır. Çeşmeleri kurumuş, taşlar kırılmış ve dağılmış durumdadır. Ağaçlarla kaplı olan bahçenin güney-doğu tarafında, tahminen zeminden üç metre kadar yüksek olan platformun hemen hemen ortasında yaklaşık 120-130 m3 hacminde bir havuz bulunmaktadır. Havuz dikdörtgen görünümünde olup, köşeleri yuvarlatılmış ve oldukça derindir. Havuzun ortasında kalın bir dikme (kolon) bulunmaktadır. Havuzun güneyinde bulunan istinat duvarında ve havuz kenarının ortasında ve üst seviyesinden yaklaşık 1,5 metre yukarıda, zamanında havuza bir tahmini 10 cm. çapında iki boru bulunmaktadır. Bu borular, duvarın içinde bulunan küçük bir boşluğun ortasındadır. Bunun altında bir yalak ile üstü yılankavı olarak oyulmuş bir taş, havuzla duvar arasında yerde yatmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1570    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi