­ PANAGİA PANTOBASİLİSSA KİLİSESİ | Kültür Portalı

Panagia Pantobasilissa Kilisesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Zeytinbağı Beldesi
Adres Zeytinbağı / Mudanya / Bursa
Yapım Tarihi 13 YY.
Kültür Dönemi Doğu Roma
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kilisenin duvar tekniği özelliklerine göre 13.yy. sonlarına tarihlenir. Mevcut olan fresko tabakalarında eskisinin Palaiologoslar üslubuna yansıttığını savunarak, bunları en geç 14.yy. birinci çeyreği içinde değerlendirirler. İkinci tabaka freskolar ise, 1723 tarihli bir kitabeye göre Post-Bizans dönemine aittir. Kilisenin Panagıa Pantobasılıssa’ya ithaf edilmiştir. Doğu-batı doğrultusunda uzanan kilise, dört serbest destekli kapalı yunan haçı planlıdır. Dört sütunla sınırlanan merkezdeki kare planlı mekan pandantifli bir kubbe, dört haç kolu dik eksenlerde beşik tonozlarla, batıdaki köşe mekanları ve doğudaki pastoforium hücreleri kubbesi tonozlarla örtülüdür. Doğu haç kolu dikdörtgen bema ve içten yuvarlak, dıştan üç cepheli apsisle sonuçlanır. Batı haç kolu, alışılageldiği gibi nartekse geçişi sağlayan bir duvarla sınırlanmaz; kubbeyi taşıyan sütunların ekseninde yer alan iki sütunla mekan batıya doğru uzatılmıştır. Duvarlar dışta bir sıra tuğla, iki sıra kaba taş ile almaşık teknikte örülmüş, bazı kısımlarda dikine tuğlalarla çerçeve tekniği uygulanmıştır. Örtü sistemi tuğladır. İçte batıdaki iki sütun ve başlıkları devşirmedir. Duvarlarda iki tabaka fresko görülür. Erken tarihli olan birinci tabakada Meryem’in yaşamıyla ilgili sahne ve bir Baş melek Mikhael Freskosu dikkate çeker.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1253    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma