­ ORHAN GAZİ HAMAMI | Kültür Portalı

Orhan Gazi Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Camikebir Mahallesi
Adres Camikebir Mahallesi Orhangazi/Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hazine
Yapım Tarihi 14 YY.
Vakfiye
Genel Tanım Orhangazi ilçesine bağlı gürle köyünde ki hamam, mimari özellikleriyle yapıldığı dönemin özgün özelliklerinden biri olan hamam 1954 yılına kadar kullanılmakta iken, bu tarihten sonra terk edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 1961 de onarım geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Orhangazi ilçesinde olan hamam, mimari özellikleriyle yapıldığı dönemin özgün özelliklerinden biri olan hamam 1954 yılına kadar kullanılmakta iken, bu tarihten sonra terk edilmiştir. Orhan Gazi (1326-1362) döneminde yaptırılmıştır. Olasılıkla Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında, bir kervan konaklama merkezi ilçe konumundaki Gürle’de bir cami ve bir han ile birlikte kurulmuştur. Soğukluk ve sıcaklığı yanında ayrıca dört mekandan oluşmaktadır. Kare planlı A mekanına üçgenlerle geçilen kubbe ile, yine kare planlı sıcaklığı ise pandandif kubbe ile örtülüdür. Öteki dört mekanı, beşik tonoz, konik, aynalı tonoz gibi değişik örtü sistemlerine sahiptir. Cephedeki giriş kapısı yuvarlak kemerli olup, iki kademeli dikdörtgen niş içine alınmıştır. Soğukluk mekanının giriş kapısı basit dikdörtgen çerçevelidir; eksenin üstünde nişe dönüştürülmüş bir pencere yer alır. Sıcaklığın eyvan kemerleri dikdörtgen nişlerle çevrelenmiştir. Kemer başlangıçları kademelidir. Mekanın ortasında sekizgen, mermer göbek taşı yer alır. Yapının duvarları içten sıvalıdır; cepheler moloz taş, tuğla ve bol harçla örülmüştür. Zemin mermer levhalarla kaplıdır.
Orjinal Kullanım Hamam
Tescil Kararı 1972,1977,17.02.2006/271 ve 30.11.2011/220
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4522    Eklenme Tarihi : 07 Haziran 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2014 Çarşamba