­ NAMAZGAH (AÇIK) | Kültür Portalı

Namazgah (Açık) - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Namazgah Mahallesi
Adres Namazgah Mahallesi Işıklar Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Umur Bey
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Türkiye’nin en güzel, en önemli açık namazgahlarından biridir. Bayram, Cuma günleri ve sefere çıkılırken namaz kılmak, dua etmek amacı ile yapılmıştır. Mermer korkuluk ve duvar izleri belirgin olan Namazgahın iç ölçüleri 11,30 x 11,30 metredir. Güney duvarı, iki minberin yan korkulukları, kapı ve taban döşemesi tamamen mermerdendir. İlk yapıldığı dönemlerde beş giriş kapısının bulunduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Kuzeyde bulunan 1,03 metre genişliğinde, 1,85 metre yüksekliğinde mermer söveli kapı günümüze kadar gelebilmiştir. Dört ana yöndeki mermer korkuluklar 0,74 metre yüksekliğinde, 0,15 metre kalınlığında, olup yer yer yıkılmış, kırılmış ve kaybolmuştur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Işıklar-Namazgah Caddesinin solunda yer alır. II. Murad döneminde, Kara Timurtaş Paşanın oğlu Umur Bey tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’nin en güzel, en önemli açık namazgahlarından biridir. Bayram, Cuma günleri ve sefere çıkılırken namaz kılmak, dua etmek amacı ile yapılmıştır. Mermer korkuluk ve duvar izleri belirgin olan Namazgahın iç ölçüleri 11,30 x 11,30 metredir. Güney duvarı, iki minberin yan korkulukları, kapı ve taban döşemesi tamamen mermerdendir. İlk yapıldığı dönemlerde beş giriş kapısının bulunduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Kuzeyde bulunan 1,03 metre genişliğinde, 1,85 metre yüksekliğinde mermer söveli kapı günümüze kadar gelebilmiştir. Dört ana yöndeki mermer korkuluklar 0,74 metre yüksekliğinde, 0,15metre kalınlığında, olup yer yer yıkılmış, kırılmış ve kaybolmuştur. Güney duvarında iki mermer minberden, batıda olanı oldukça sağlam durumdadır. 4,65 m. uzunluğunda, 1,04 m. genişliğinde, on basamaklı, 6,00 m. yüksekliğinde taç kapılı mermer minberin sekiz köşeli kulahı, dört ayak ve sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER / 1-2

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3230    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi