­ NALBANTOĞLU CAMİİ | Kültür Portalı

Nalbantoğlu Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Nalbantoğlu Mahallesi Berhan Sokak Taşkapı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Nalbant Başı
Yapım Tarihi 1429 Mescit, 1777 Cami
Vakfiye -
Genel Tanım Ana hatlarıyla dikdörtgen bir plana sahip olan caminin iç ölçüleri 7,50 x 7,50 metredir. Merkezi tek kubbeli asıl ibadet alanı ile kuzey yönünde buna eklenen 3,50 x 8,12 metre iç ölçülerinde, üç bölümlü son cemaat yeri oluşmaktadır. Son cemaat yeri; ortada dar, doğu-batı yanları kapalı ve geniş üç bölüm halindedir. Orta bölümün üzeri yarım daire kesitli tonoz örtülüdür. Kuzey cephesinin kalkan duvarı yüksek, kemer üzengi düzeyine kadar üç sıra tuğla, iki sıra moloz taş örgülüdür.
Yapılan Onarımlar 1957 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Nalbantoğlu Mahallesindedir. II. Murad döneminde Nalbant başı tarafından Mescit olarak yaptırılmış, 1191 H. (1777) yılında minber eklenerek, camiye dönüştürülmüştür. Ana hatlarıyla dikdörtgen bir plana sahip olan caminin iç ölçüleri 7,50 x 7,50 metredir. Merkezi tek kubbeli asıl ibadet alanı ile kuzey yönünde buna eklenen 3,50 x 8,12 metre iç ölçülerinde, üç bölümlü son cemaat yeri oluşmaktadır. Son cemaat yeri; ortada dar, doğu-batı yanları kapalı ve geniş üç bölüm halindedir. Orta bölümün üzeri yarım daire kesitli tonoz örtülüdür. Kuzey cephesinin kalkan duvarı yüksek, kemer üzengi düzeyine kadar üç sıra tuğla, iki sıra moloz taş örgülüdür. Kemer üzengi düzeyinden üç sıralı kirpi saçağın alt silmesine kadar kesme taş, aralarda birbirine geçme tuğla yaba motifi örgülüdür. Orta dar bölmede yer alan mermer söveli kapının üzeri zülfe taçlı, alındığında Rumili sülüs harflerle (İnnes Salate)Ayet-i Kerime’si yazılıdır. Kare planlı asıl ibadet alanın üstünü örten kubbe, dıştan sekizgen kaynaklı, içeride aktarmalar; büyük boyda baklava motifleri veren, bir kuşakla sağlanmış bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3606    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi