­ KÜKÜRTLÜ HAMAMI | Kültür Portalı

Kükürtlü Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kükürtlü Mahallesi
Adres Kükürtlü Mahallesi Yeni Kaplıca Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran I. Murat
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Çekirge Semtine çıkış yolu yakınında, Yeni kaplıca’nın yanında yer alan yapının erkekler kısmını Murad Hüdavendigar, kadınlar kısmını ise Sultan Bayezıd yaptırmıştır.
Yapılan Onarımlar 1680-1682, 19. YY sonu, 1992
Ayrıntılı Tanımı Çekirge Semtine çıkış yolu yakınında, Yeni kaplıca’nın yanında yer alan yapının erkekler kısmını Murad Hüdavendigar, kadınlar kısmını ise Sultan Bayezıd yaptırmıştır. Kaplıcaya sonradan çeşitli dönemlerde yeni mekanlar eklenmiştir. Soyunmalık kısmı çok aydınlık ve ferah bir mekandır. Bu mekan Sultan II. Bayezıd döneminde eklenmiştir. Soyunmalık bölümünden bir kapı ile iç kısımlara geçilir. İlk mekan kare planlı, üzeri çapraz tonoz örtülü olup bir seki üzerinde kurna yer almaktadır. Soldaki bir kapı ile asıl sıcaklık bölümüne geçilir. Bunun üzeri de tonoz örtülüdür. Ortada bir göbek taşı ve çevresinde birbirlerinden ayrılmış kurnalı musluklar yer almaktadır. Beden duvarlarından kubbeye geçiş dıştan çift kasnakla sağlanmış ve kubbenin üzeri tuğla ile kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Kaplıca
Önerilen Kullanım Kaplıca
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8022    Eklenme Tarihi : 22 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı