­ KEMALİYE CAMİ | Kültür Portalı

Kemaliye Cami - Bursa

Adı Kemaliye Cami
Mah. Köy - Mevkii Kemaliye Köyü
Adres Kemaliye Köyü Keles/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin son cemaat yerinden harime giriş kapısı üzerinde kalem işi ile “Maşallah” 1874-75 yazılmıştır. Yapı güneyde harim, kuzeyde son cemaat yerinden ibarettir. Harim kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve düz tavanlıdır. Son cemaat yeri doğu-batı yönünde düzensiz beşgen planlı ve düz tavanlıdır. Kalem işi süslemeler harim duvarındaki panolarda pencere kenarlarında ve mihrapta görülür. Mihrapta açılmış perde motifiyle iki yanında birer sütun ve selvi motifi vardır. Pencere nişlerinin kenarları yapraklarla süslenmiştir. Pencerelerin doğu ve batı köşelerinde vazodan çıkan çiçek motifleri kuzey duvarda selvi ve dal motifleri yer alır. Doğu ve batı duvarda beşer pano vardır. Ortadaki panonun içi boş bırakılmıştır; içteki iki panoya çiçekli vazolar, köşedekilere yapılar, batı duvarın güneyindeki panoya ise Kabe tasviri yapılmıştır. Son cemaat yerinin güney duvarının üst kısmında harim dekine benzer panolarla karşılaşırız. Ağaç oyma işçiliğinin güzel bir örneği bulunmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1518    Eklenme Tarihi : 03 Haziran 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2013 Pazartesi