­ KARAKADI CAMİİ | Kültür Portalı

Karakadı Camii - Bursa

Harita No 27PIb
Mah. Köy - Mevkii Alaca Mescit Mahallesi
Adres Çancılar Çarşısı, Alaca Mescit Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Seyyid Hüseyin
Vakfiye Var
Genel Tanım 5,50 x 5,50 metre ebatlarında kare planlı olan asıl ibadet alanının üstü kubbe ile örtülmüş, son cemaat yerinin ön tarafı demir profiller ile kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1847-1986
Ayrıntılı Tanımı Çancılar Çarşısı’nda bulunan cami, Alaca Mescit Mahallesi’ndedir. Fatih döneminde, 1460 yılında Seyyid Hüseyin Hüsameddin Karakadı tarafından yaptırılmıştır. 5,50 x 5,50 metre ebatlarında kare planlı olan asıl ibadet alanının üstü kubbe ile örtülmüş, son cemaat yerinin ön tarafı demir profiller ile kapatılmıştır. Duvarları iki sıra tuğla, iki sıra moloz taştan örülmüştür. Kuzeydoğu köşesinde yer alan minarenin kaideden sonrası yenidir. Minare tek şerefeli ve sivri külahlıdır. Cami içinde bulunan mihrabın iki yanındaki gömme dolaplar, başka camilerde görülmez. 1847’de büyük bir tamirattan geçirilmiştir. Bu döneme ait belgelere göre, bu tarihte tekke olarak kullanılan avluda şeyh ve şerbet odası, altında bir kahve, altlı üstlü bir sofa varmış.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2628    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Eylül 2014 Çarşamba