­ H.THEODOROS KİLİSESİ | Kültür Portalı

H.Theodoros Kilisesi - Bursa

Adı H.Theodoros Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Harmanlı Köyü
Adres Harmanlı Köyü Karacabey/Bursa
Vakfiye
Genel Tanım Kilise 1833 yılında inşasına başlanan ve 1903’lerde bitirilen Aziz Theodoros’a ithaf edilmiş yapıyla özdeştirilebilinir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kilise 1833 yılında inşasına başlanan ve 1903’lerde bitirilen Aziz Theodoros’a ithaf edilmiş yapıyla özdeştirilebilinir. Bugün harap durumdaki kilisenin beden duvarları kısmen, üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, tek nefli yapının doğu duvarı ekseninde iç ve dıştan yuvarlak apsis, batı duvarında ise dışa daralan giriş yer alır. Kuzey ve güney duvarlarda, eksenin doğusuna kaydırılmış, karşılıklı birbirine simetrik ikişer pencere dışa doğru daralır. Apsis içinde bir dikdörtgen, doğu duvarda apsise simetrik iki ve kuzey duvarın doğu köşesinde birer yarım yuvarlak niş görülür. Batı cephedeki giriş kapısı üzerinde, ortadaki büyük, demir parmaklıklı üç pencere vardır. Kapı ve pencereler yuvarlak kemerlidir; pencereler dikdörtgen çerçeveler içine alınmış, kemerleri örülerek alınlıklar oluşturulmuştur. Kuzey ve güney cepheler, pencerelerin üstünden itibaren yılmıştır. Yapı, batı cephenin eğimli saçak hattından anlaşıldığı gibi, orijinalde çift pahlı çatı ile örtülüydü. Beden duvarları moloz ve harç karışımı bir teknikle örülmüş yer yer bir iki sıra tuğla dizileri yapılmıştır. Kapı ve pencere kemerleri apsis örtüsü ve batı cephedeki pencere alınlıkları tuğladır.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1912    Eklenme Tarihi : 03 Haziran 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2013 Salı