­ HOCA HASAN CAMİİ | Kültür Portalı

Hoca Hasan Camii - Bursa

Adres Hoca Hasan Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hoca Hasan
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım 235 m2 iç alana sahip olan cami, kırma çatı ile örtülmüştür. 1855 depreminde tamamıyla yıkılmış olan cami, 1904 yılında yeniden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde tamamıyla yıkılmış olan cami, 1904 yılında yeniden yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çatalfırın ile Ahmet Paşa Mahalleleri arasındaki Hoca Hasan Mahallesi’ndedir. Mahalleye adını veren bir camidir. Kapısının üzerindeki iki satırlık Arapça kitabede, 1575 yılında Pir Gayyib oğlu Hoca Hasan tarafından yaptırıldığı belirtilmiştir. 235 m2 iç alana sahip olan cami, kırma çatı ile örtülmüştür. 1855 depreminde tamamıyla yıkılmış olan cami, 1904 yılında yeniden yapılmıştır. Duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. Son kez 1955 yılında onarılmıştır. Yapının yanında camiyi yaptıran Pir Gayyib’in mezarı bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan onarımlarla içi bozulmuş, duvarları sıvanmıştır. Doğusunda yeni bir ek bölüm yapılmıştır. Silindirik gövdeli, tek şerefeli, sivri külahlı bir minaresi bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1990/1387 ve 20.02.2010/5524

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4260    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı