­ EMİR SULTAN TEKKESİ | Kültür Portalı

Emir Sultan Tekkesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Emirsultan Mahallesi
Adres Emirsultan Mahallesi Emirsultan Camii karşısı Yıldırım/Bursa
Genel Tanım Emir Sultan Semtinde yer alan tekke, iki katlı olup, dikdörtgen bir plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar 2010
Ayrıntılı Tanımı Emir Sultan Semtinde yer alan tekke, iki katlı olup, dikdörtgen bir plana sahiptir. Giriş kapısı güney cephedeki sokağa açılmaktadır. Her iki katta da dört oda, sofa etrafında sıralanmıştır. Yapı ahşap kostrüksiyon arası kerpiç ve moloz taş dolgu sistemi ile bağdadi tekniğinde gerçekleştirilmiştir. Üzeri geniş saçaklı çatı ile örtülüdür. Üst katın batı cephesine isabet eden geniş odanın pencerelerinin üstünde,tavan pervazlarında, çiçek ve kıvrık dallardan, yapraklardan oluşan kalem işi süsler yer almaktadır. Aynı odada iki dolap arasına büyük boyda bir manzara resmi bulunmaktadır. Alt katın batı cephesinde halen yıkılmış durumda, tuğla kemerli bir bölüm ile bunun yanında sadece stilize saksı motifi yapılmış yalak taşı bulunan harap bir çeşme vardır. Uzun süre harap durumda kullanılmaz halde iken bugün yapı yeniden aslına uygun olarak inşa edilmiş ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı 13.05.1977/507 ve 18.04.2008/3535
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2046    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2014 Pazartesi