­ EMİR SULTAN HAMAMI | Kültür Portalı

Emir Sultan Hamamı - Bursa

Harita No 27PIId
Mah. Köy - Mevkii Emirsultan Mahallesi
Adres Emirsultan Mahallesi Doyuran Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Hundi Hatun
Vakfiye -
Genel Tanım Emir Sultan Mahallesinde, aynı adlı caminin güney köşesinde yer almaktadır. Tek hamam sınıfından olup Yıldırım Bayezıd’ın Kızı, Emir Sultan'ın Zevcesi Hundi Sultan tarafından 1426 tarihinde yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1622,1670,1712,1795
Ayrıntılı Tanımı Emir Sultan Mahallesinde, aynı adlı caminin güney köşesinde yer almaktadır. Tek hamam sınıfından olup Yıldırım Bayezıd’ın Kızı, Emir Sultan'ın Zevcesi Hundi Sultan tarafından 1426 tarihinde yaptırılmıştır. Yapının malzemesi taş ve tuğladır. 12,35 x 34,75 metre ölçüsünde, dikdörtgen bir alan üzerine oturmaktadır. Soğukluk bölümü kare planlıdır. Üzeri kubbe örtülü iken yıkılmış, üzeri düz çatılı hale getirilmiştir. Soğukluk bölümünden kare planlı, üzeri kubbe ile örtülü bir mekandan yirmi dört helezoni dilimli kubbeli ılıklığa geçilir. Bu mekana hela,usturalık ve iki halvet hücresi bağlıdır. Ilıktan üç eyvanlı ve iki halvetli sıcaklık bölümüne geçilir. Göbek taşının üzerindeki kubbe kıvrımlı bir kuşağa oturmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991,2008 ve 08.05.2010/5757

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4454    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı