­ BÖCEK AYAZMA KİLİSESİ | Kültür Portalı

Böcek Ayazma Kilisesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Yeni Mahalle Çelebi Sokak İznik / Bursa
Yapım Tarihi 2 YY.
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye Var
Genel Tanım 6.yy. ait Bizans dönemi olan yapı, başlangıçta vaftiz hane olarak inşa edilmiş, daha sonra ayazma olarak kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yakup Çelebi Sokağı üzerinde, Koimesis Kilisesi’nin doğusundadır. Sokak hizasındaki bir duvar, demir parmaklık ve kapı ile ayrılan bahçedeki Baptisterium’a batıdan 11 basamaklı merdivenle inilmektedir. Giriş kısmı 2,55 metre yüksekliğinde olup, bir aşritrav ile üstten sınırlanmıştır. Bunun üzerine tuğladan örülmüş bir kemerin sınırladığı alınlık yer almaktadır. Buradan 4,5 m. çapında ve 3,8 m. yüksekliğinde, yer altında yapılmış, kubbesi tuğladan örülmüş bir odaya girilmektedir. Zeminin taş levhalarla döşeli olduğu, duvarların moloz taş, tuğla ve kireç kum harcı ile almaşık olarak örüldüğü görülmektedir. Sarnıcın mermerden yapılmış 0,88 m. uzunluğu, 0,29 m. genişliği ve 0,10 m. kalınlığındaki kenar taşlarında doğudakinin dış yüzeyinde “Hıristiyan İmparator yüce Kral Michael Kulesi” yazılı Yunanca bir kitabe, iç yüzeyinde de Tevrat’tan alınmış “Her bedene iyi olanı verir. Çünkü, onun lütfu edebidir.”anlamına gelen İbranice bir kitabe kazınmıştır. 6.yy. ait Bizans dönemi olan yapı, başlangıçta vaftiz hane olarak inşa edilmiş, daha sonra ayazma olarak kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1570    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba