­ ALTIPARMAK CAMİİ | Kültür Portalı

Altıparmak Camii - Bursa

Harita No 28NIIIc
Mah. Köy - Mevkii Yahsibey Mahallesi
Adres Altıparmak Mahallesi Çıkıntı Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Muhiddin Mehmed
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı ve tek kubbe ile örtülü olan cami, asıl ibadet mekanı ve önünde üç kubbeli son cemaat yeri ile birlikte dikdörtgen plana tamamlanmıştır. Asıl ibadet mekanına giriş Bursa kemeri formunda olup, üstünde ikinci bir sivri kemer yer almaktadır. Bu iki kemer arası altıgen yontma taş, araları üçgen tuğlarla doldurularak süslenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Altıparmak mahallesi, Bozkurt Caddesi, Çarıklı Değirmen Sokaktadır. Fatih devrinde 1474 yılında, Hoca Mehmet Altıparmak tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı ve tek kubbe ile örtülü olan cami, asıl ibadet mekanı ve önünde üç kubbeli son cemaat yeri ile birlikte dikdörtgen plana tamamlanmıştır. Asıl ibadet mekanına giriş Bursa kemeri formunda olup, üstünde ikinci bir sivri kemer yer almaktadır. Bu iki kemer arası altıgen yontma taş, araları üçgen tuğlarla doldurularak süslenmiştir. Son cemaat yeri ortada dar ve yüksek, yanlarda geniş sivri kemerlerle birbirine bağlanan üç bölüm halindedir. Orta bölümü yarım daire kesitli, yanlarda aynalı tonozlarla örtülü olup, yüksek kalkan duvarı ile yeniden yapılmıştır. Kemer aralıkları sonradan camekanla kapatılmıştır. Mihrabı silindirik gövdeli, dış köşeliklerdeki iki sütun yedi sıra mukarnaslarla kurulu mihrap nişini destekler durumdadır. Şu anda yağlı boya ile boyanmıştır. Kaideden üst tarafı yıkılan minare 1967 yılında yeniden yapılmıştır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini Bursa Kültür Varlıkları Envanteri Anıtsal Eserler,Bursa Büyükşehir Belediyesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3639    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı