­ MAHKEME HAMAMI / İBRAHİM PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

Mahkeme Hamamı / İbrahim Paşa Hamamı - Bursa

Hamamın 1421 tarihli vakfiyesinde, Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. İbrahim Paşa, İznik’teki imareti için bu hamamı ve yedi köyü vakfetmiştir. Çifte hamam sınıfındadır. Kubbeli mekanların yanı sıra iç içe eyvan uygulaması yapılmıştır. Ilıklık bölümü olmayıp doğrudan sıcaklık bölümüne geçilmektedir. Yapı kesme taş, araları üç sıra tuğla ile inşa edilmiştir. Duvarlar üç sıra kirpi ile son bulur. Erkekler kısmı, Sivri kemer içine yerleştirilmiş stalaktitle bezeli bir nişe sahip portalden soyunmalık bölümüne girilir. Soyunmalık 11 x 11 metre iç ölçülerindedir. Mekanın üzeri kubbe ile örülü olup, köşelere yarım küreler yerleştirilmiştir. Soğukluk bölümündeki sekiz köşeli havuzun kenarları dilimli sivri kemerli kitabelerle süslüdür. Kadınlar kısmı; Erkekler kısmına benzer bir plan göstermekte ise de eyvanlar farklı yerlere yerleştirilmiş olup üzerleri tonoz örtülüdür. Eyvanların birinden üç halvete geçiş bulunmaktadır. Kadınlar kısmına yan cepheden geçilmektedir. Günümüzde bir kısmı kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Hamam
Kültür Turizmi
Başak Caddesi üzerinde, İbrahim Paşa Camisi yanında yer alan, Bursa merkez Heykel önü semtinden yürüyerek ulaşılabilir.
Başak Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8708    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba