­ TEFENNİ REZENESİ | Kültür Portalı

Tefenni Rezenesi - Burdur

Tefenni rezenesi (Foeniculum vulgare) türü rezeneden elde edilen kurutulmuş rezene meyvesidir. Yuvarlak şekilli sapları 1,5 metreye kadar boylanabilir. Gövde üzerinde koyu yeşilden mavi yeşile kadar değişen renklerde, ipliksi çok parçalı yaprakları vardır. Yapraklar bitkinin alt kısımlarında saplı, üst kısımlarında ise gövdeye yapışıktır. Küçük sarı çiçekleri bileşik şemsiye şeklinde bir arada bulunur. Bir bitkide onlarca şemsiye ve her şemsiyede yüzlerce çiçek vardır. Meyveleri ortalama 0,75 mm uzunluğunda ve 0,3 mm eninde olup yeşilimsi gri renklerdedir.

Tefenni ilçesinde 1975 yılından beri rezene üretilmektedir. Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde, zengin humuslu, kumlu, kumlu-tınlı topraklarda yetişen rezene, Tefenni ilçesinin iklimi ve toprak yapısı ile uyum sağlamıştır. Tefenni rezenesi yüksek verim, yağ oranı ve trans- anethol içeriğine sahiptir.

Bitkinin sulamaya ihtiyaç duyduğu dönemlerde sulama yapılmalıdır.

Sulama ile birlikte artan yabancı ot yoğunluğu ile mücadele için elle çapalama yapılır.

Tefenni rezenesi maydanozgiller sınıfının diğer üyelerinde olduğu gibi heterojen bir olgunlaşma gösterir. Meyveler kahverengileşmeye başladığı dönemde (ağustos-eylül aylarında) makine ile biçilerek veya elle sökülerek hasat edilir. Hasat edilen bitkiler havalandırması iyi olan kuru bir ortamda veya tarlada sabit ağırlığa (nem oranı sabitlenene kadar) ulaşıncaya kadar kurutulur. Kurutulduktan sonra dövülerek veya biçerdöver ağzına verilerek harman edilir. Hasat edilip kurutulan ürünlerin nem oranı en çok %12 olmalıdır.

Harman edilerek kurutulan Tefenni rezenesinin meyveleri pazarlanana kadar serin ve kuru bir yerde depolanmalıdır. Sonrasında kuru bez torbalara veya plastik ambalajlara konularak piyasaya arz edilir.

Tefenni Rezenesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21.05.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 06.09.2021 tarihinde coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.

Kaynak:

Türk Patent ve Marka Kurumu