­ BUCAK SALEBİ | Kültür Portalı

Bucak Salebi - Burdur

Bucak salebi; Orchidaceae familyasına ait toprak orkidelerinin, kalınlaşarak yumruya dönüşen köklerinin kurutularak öğütülmesi ile elde edilir. Toz hale getirildikten sonra paketlenerek satışa sunulur. Bucak salebi içecek ve dondurma sanayiinde kullanılır.

Bucak salebinin elde edildiği bitkinin yumruları toplandıkları yerde kurutulur ve coğrafi sınıra özgü üretim yöntemi ile değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilir.

Bucak salebinin üretim aşamaları:

“Kırıcıdan geçirme; öğütme; eleme ve temizleme; karıştırma; paketleme- ambalajlama”dır.

Bucak salebinin hazır içecek olarak üretilmesi,

1 l yağlı inek sütü

70 g toz şeker

7 g Bucak salebi

Bucak salebi ile şeker bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kapta kaynatılan süte, salep- şeker karışımı azar azar eklenip karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.

Pişirme işlemine süt koyu kıvama gelinceye kadar devam edilir. Bu süre yaklaşık olarak 15-20 dakikadır. Bucak salebinin servisi, sade olarak yapılabildiği gibi üzerine tarçın da serpilebilir.

Bucak salebinin geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Bu sebeplerle Bucak ilçesi ile ün bağı bulunan Bucak salebinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir.

Bucak Salebi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 13.01.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 10.08.2021 tarihinde coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.

Kaynak :

Türk Patent ve Marka Kurumu