­ YILDIRIM BAYEZID CAMİSİ | Kültür Portalı

Yıldırım Bayezıd Camisi - Bolu

Adı Yıldırım Bayezıd Camisi
Mah. Köy - Mevkii Seviller Mahallesi
Adres Seviller Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi GEREDE-BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Gerede İlçesi, Seviller Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, 261 ada, 4 parselde bulunan Yıldırım Beyazıt Camisi, güney yönüne az eğimli arazi üzerinde inşa edilmiş olup boyuna dikdörtgen planlıdır. Bugünkü cami, eski caminin 1944 depreminde yıkılması üzerine 1947-1949 tarihlerinde inşa edilmiştir. Yığma duvarlı ve ahşap tavanlı bir camidir. Caminin batısında avlu içerisinde çokgen kenarlı ahşap bir şadırvanı vardır. Caminin beden duvarları su basman seviyesine kadar moloz taştan, üzeri ise yığma olarak yapılmış, sıvalı ve badanalıdır. Kuzey cephenin ortasındaki basmakla çıkılan giriş mekanından, kapalı son cemaat yerine girilmektedir. Bu bölümün iki tarafındaki merdivenlerle kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Caminin düz ahşap tavanı, duvarlarla ve harim ortasındaki iki çokgen ahşap sütunla taşınmaktadır. Kuzeydeki kadınlar mahfilinin orta kısmı içe çekik olup, iki yandaki taşıyıcı ahşap direkler tavana kadar yükselmektedir. Ahşap korkuluğu stilize bitkisel motiflidir. Kademeler halinde silmelerle dışa taşkın mihrabı, yarım silindirik nişli, dilimli kemerlidir. Caminin tüm cepheleri taş söveli, altta dikdörtgen formlu, üstte yuvarlak kemerli pencereler ile aydınlatılmaktadır. Caminin kuzey batı köşesinde tek şerefeli, silindirik gövdeli, kesme taştan minaresi bulunmaktadır. Kırma çatısı, marsilya tipi kiremit ile kaplıdır.
Ayrıntılı Tanımı -
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığının 25.03.1978 tarih ve A-1045 sayılı kararı