­ KÖROĞLU DESTANI | Kültür Portalı

Köroğlu Destanı - Bolu

Destan

Tarihsel ve mitolojik yönleriyle tanınan halk ozanı ve halk kahramanı “Köroğlu” aynı zamanda Türk Dünyası ve ona komşu olan milletlerde yayılmış kahramanlık destanının adıdır. Köroğlu Destanı ve farklı kollardan oluşan hikâyeleri, Türklerin geçmişten bugüne uzanan tarihsel, sosyal, dinsel ve kültürel öğelerinin ve değer yargılarının daha iyi anlaşılmasında önemli ipuçlarına sahiptir. Köroğlu, Türk Dünyasında çok yaygın bir halk hikâyesidir.

16'ncı yüzyılda Bolu’ da yaşamış olan Köroğlu halkın gözünde mert, iyiliksever, zalimin zulmüne karşı, zenginden alıp fakire veren yiğit bir kahramandır. Bolu’da türküde, oyunda, hikâyede, dağda, taşta, yer adlarında Köroğlu’nu görmek mümkündür.

*Karşımda durana kalmaz kararım Doğrulup gelene yoktur zararım Ya şehitlik, ya gazilik dilerim Gelsin döğüşelim, Bolu Beyleri. Ok atılır kal’asından Hak saklasın belasından Köroğlu’nun narasından Dağlar gümbür gümbürlenir."

Kaynak: Tütüncü Aydın Z. (2014) Bolu Halk Kültürü, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını

Görüntülenme Sayısı : 6438    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Kasım 2020 Pazar