­ EL SANATLARI | Kültür Portalı

El Sanatları - Bolu

Tür El Sanatları
Açıklama Bolu'nun geleneksel kıyafetleri olan üç etek, şalvar, alaca don, göynek, guşak, gök don, dokuma kıyafetlerdir. Ancak geçmişte herkes evinde bir dokuma tezgahına sahipken günümüzde bu tezgahları artık köylerde bile bulmak çok zordur. Eskiden çok kullanılan peşkirlere, yağlıklara, çevrelere bu gün sandıklarda nadir olarak rastlanmaktadır. Bayanlar satabilecekleri yün çoraplar, patikler, heybeler, para keseleri yapmaktadırlar. Bazen bunları süs eşyası olarak daha küçük boyutlarda örmektedirler. Çevremizin ormanlarla kaplı oluşu nedeniyle ağaç oymacılığı da gelişmiş bir el sanatı örneğidir. Özellikle Göynük Klavuzlar köyü geçimlerini bu işle sağlamaktadırlar. Ayrıca sepet yapımı kaybolmaya yüz tutmuş el sanatı ürünüdür. Mengen İlçesinde başörtüleri büyük emek ve titizlikle işlenmektedir. Bunlardan telli poğ krem rengi dokuma bir bezdir. İki şak (parça) halinde dokunmuş olan bez aynı renk iplikle özel bir nakışla birleştirilir. Kasnakta gerdirilir. Makara halinde sarılmış ince bir telle ve üst üste iki deliği bulunan bir iğne ile işlenir. Teller her geçimde kırılarak istenilen motif verilir. Poğ işlendikten sonra kenarları pullu oya ile oyalanır. Veya püskül takılır. Yine dokuma bezinin kenarlarına canlı renklerde iplerle çiçek veya başka bir motif işlenerek nakışlı poğ yapılır. Bunun da kenarı pul boncuk veya püskül ile süslenir. Mengen'de nakışlı yada telli poğ kadınların başlarına çelme olarak bağlanır. Yani poğun uçları yüz etrafına sarılır. Kıbrıscık İlçesinde kaval, bağlama, yapılmakta iken artık usta kalmamıştır. Gerede İlçemizde ise dericilik, bakırcılık, kalaycılık devam etmektedir. Mudurnu İlçesinin en belirgin el sanatları örneği iğne oyalarıdır. "Gül" , düğünlerde gelin tacı olarak kullanılan iğne oyasından yapılmış bir aksesuardır. Genç kızlar başlarına sadece gül takarken evli bayanlar üzerine çatkı denilen kırmızı işlemeli örtü kullanırlar. Ayrıca Kızık kilimleri günümüzde dokunmuyor olmasına rağmen güzel bir el sanatı örneğidir Kaynak: Tütüncü Aydın Z. (2014) Bolu Halk Kültürü, Bolu İl Kültür ve Turizm Md.lüğü Yayını
Görüntülenme Sayısı : 504    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe