­ ŞEREFİYE KÜLLİYESİ MEDRESESİ | Kültür Portalı

ŞEREFİYE KÜLLİYESİ MEDRESESİ - Bitlis

Adı ŞEREFİYE KÜLLİYESİ MEDRESESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres Şerefiye Camii Sok.
Vakfiye -
Genel Tanım dikdörtgen planlı medresenin kitabesi bulunmamakla beraber camii ile beraber yapıldığı bilinmektedir.medrese camiinin doğusunda ve kıble duvarı genişliğince doğu istikamette uzanmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı batı cephesi kayalıklara güney cephesi ise diğer binalara bitişik olan medreseye kuzey cephesinde bulunan bir kapıyla girilir.giriş kapısının arkasında ve güney yönde avluya açılan sivri beşik tonozlu bir eyvan ile tam karşısında güneyde büyük dershane eyvanı bulunmaktadır.kareye yakın dikdörtgen plandaki orta avlunun güney kenarına açılan sivri beşik tonozlu dershane eyvanı giriş eyvanı ile aynı bütünlükte yapılmıştır.her iki eyvanın iki yanında boyuna beşik tonozla örtülmüş dar bir koridor bulunmaktadır.koridorlardan yan kenarlarda bulunan hücrelere geçilmektedir.doğu ve batı kenarlarda bir kısmı orta avluya ve bir kısmı eyvanların iki yanında yer alan koridorlara açılan hücreler bulunmaktadır.düzgün kesme taşla inşaa edilen medrese düz toprak damla örtülmüştür.medrese cephelerde açılan dikdörtgen formlu pencerelerle aydınlatılmşıtır.iki kat halinde düzenlenen doğu cephenin arazi durumundan faydalanılarak birinci katına dükkanlar yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Medrese
Tescil Kararı DKTVKK 14.06.1991 Tarih ve 815 sayılı karar