­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Bitlis

Adı KONUT
Mah. Köy - Mevkii Gazi bey mh.
Adres Sapkor Cad.No.14
Vakfiye -
Genel Tanım dikdörtgen planlı yapı,kesme taştan iki katlı olarak inşaa edilmiştir.yapının kitabesine göre 1910 tarihinde yapılan ev,hayatı,geniş bahçesi,plan ve yapı elemanları ile geleneksel bitlis evlerinin mimari özelliklerini taşımaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı caddeden oldukça yüksek bir duvarla ayrılmış olan evin hayatına basık kemrli bir cümle knle apısı ile girilmektedir.zemini düzgün kesme taşlarla döşeli hayatta,güneydoğu duvarına açılmış iki ocak bulunur.ocaklardan birinini bacasında içten zorlukla görülen karşılıklı iki beyaz güvercin figürü dikkat çeker.avlunun kuzey batı yönünden iki ayrı kapı ile evin alt katına girilmektedir.eve girişi sağlayan esas kapı cephenin sağında bulunup,bu kapı ile uzunlamasına dikdörtgen planlı bir sofaya girilmektedir.sokak yönünde yan yana üç oda sıralanır.alt kat sofasının doğu ucunda üst kata çıkışı sağlayan bir merdiven yer alır.merdivenle çıkılan üst katın sofasının doğu köşesinde evin hamamı kuzey duvarında sonradan bahçeye giriş kapısı olarak açılan ocağı ve güney kanadında da yan yana sıralanan üç oda üst kat planını tamamlamaktadır.zemini düzgün kesme taşlarla döşenen odaların pencere önlerinde taş sedirler yer alır.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar