­ KEŞİŞ KÜMBETİ | Kültür Portalı

KEŞİŞ KÜMBETİ - Bitlis

Adı KEŞİŞ KÜMBETİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-İKİKUBBE MAHALLESİ
Adres Selçuklu Mahallesi Mahallesi – Baltabağı
Vakfiye -
Genel Tanım İkikubbe mahallesinde bulunan kümbetin yapılış tarihi bilinmemekle beraber XIII. veya XIV. yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir. Klasik sitilde yapılmış olan kümbet, tarihi ve kimin için yapıldığı kesinlikle bilinmemekle beraber aynı sitil ve konstrüksiyondaki diğer birkaç kümbetler ile (Hasan Padişah. Bugatay Aka, Hüseyin Timur) kıyaslandığında kolaylıkla tarihlendirilebilir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki kattan oluşan kümbetin alt kısmı 6.20 x 6.20 ebadında kare bir plan üzerine Kurulmuştur. Türbe cenazeliğine kuzey doğu köşede yer alan sivri kemerli kapıdan girilmektedir. Cenazelik kısmı içten beşik tonozla örtülüdür. Biri güneyde diğer ikisi ise doğu ve batı bulunan üç mazgal pencere ile iç mekân aydınlanmaktadır. Dört köşeden üçgen pahlarla kare planda oniki kenarlı gövdeye geçilmeden evvel gövde altında üç sıra zencerek motifinin teşkil ettiği bir kuşak çevirmekte ve dar bir silmesi ile kaide kısmı nihayet bulmaktadır. On iki kenarlı gövdenin üst kısımları Bursa kemeri şeklinde kesilmiş tezyin kemerli niş şeklinde panolarla süslenmiştir. Dört cephe ortasındaki kenarlarına derin kapı ve pencere nişleri açılmıştır. Niş üzerleri kademeli zengin mukarnas dekorları ile süslenmektedir. Giriş kapısı iki yanındaki köşelerin sırtları ince işlemeli, örgülü taş bordür ile belirterek giriş cephesinin sade tezniyat ortaya konmuştur. Genellikle tezyinatlı olarak işlenmiş olan pencere üst silmeleri burada düz bırakılmıştır. Gövde üzerinde külah altı önce 40 cm. genişliğinde birbirine geçmiş örgülü bir korniş ve bunun üzerine 22 cm. zencerek motifi ikinci bir kornişle çevrilmekte, üst kavis üzerinde saçak silmesi yer almaktadır. Piramidal çatının üzeri tepe noktasına dikey hatlı yuvarlak fitillerle ahşap kaplama üzerine çakılmış çıtalar şeklini kazanmıştır. Tamamı kesme taştan olan kümbetin bu şekil üst örtüsü, ahşap mimari unsurlarını hatırlatmaktadır. İçten kubbe ile örtülü olan kümbetin her iki katında da duvarlar kesme taşla yapılmış sıvasızdır. Pencereler dışta olduğu gibi içte de dikdörtgen içinde yay kemerlidir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe